Готви се закон срещу спекулата за 130 стоки от първа необходимост

Държава на 1300 години сме, ще оцелеем, убеден е министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов

Управляващите обмислят извънредно законодателство срещу спекулата, който на първо време ще включва около 130 стоки от първа необходимост.

Това става ясно от интервю на министъра на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

Предстои определяне на около 130 стоки от необходимост, за да може да не се допуска спекула.

"Вероятно с извънреден закон трябва да предвидим и мерки срещу спекулата. Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула", поясни министърът.

Според Караниколов първо трябва да се мисли за здравето, а след това и за икономиката и социалната система.

"Основен приоритет на обществото и на държавата ни трябва да бъде здравето. Ако допуснем тази инфекция с коронавируса в предприятията ни и в обществения ни живот, това ще повлияе още по-негативно на икономиката ни. Относно икономическите мерки темата е сложна. Трябва да намерим баланс, за да осигурим здравната система, след това и социалната система, защото скоро можем да говорим и за ръст на безработицата", каза Караниколов пред националното радио.

Той уточни, че в понеделник предстои среща с работодателите, за да се обсъди актуалната ситуация.

"Проблемите в икономиката все още не могат да се оценят. Екипите започват работа. Трябва много ясно да намерим баланс, защото парите в бюджета са данъците на българските хора и много точно трябва да разпределим в кои сектори и какви цели трябва да покрият... Ако нямаш работеща икономика, няма да имаш работеща държава… Положителното е, че българската нация се обединява – политици, наука, бизнес", добави министърът.

"Експертите в министерствата следят случващото се в техните сектори. Знаем всяка държава какви мерки взима, всичко при нас е на масата, но всяка страна е различна. Държавата - без помощта на работодателите, няма как да се справи… Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката. Сигурен съм, че българският бизнес е изключително гъвкав", каза още Караниколов.

Той подчерта, че много страни вървят към рецесия, а някои вече са и в криза.

"България има добра основа, ние сме държава на 1300 години. Основата ни е, че в тази криза се обединиха политици, наука, бизнес и граждани. Основата ни е много стабилна. Ако се налага, ще градим всичко отново", уверен е икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?