Готви се закон за еврофондовете

Готви се закон за еврофондовете

Обмисля се създаването на Закон за еврофондовете, който да регламентира всички процеси по усвояването на европейските помощи, съобщи във вторник ресорният министър Томислав Дончев.

На среща с представители на бизнеса той посочи, че такъв закон може да бъде изработен до края на годината.

Подготовката на такъв документ бе анонсирана още от миналото правителство. Идеята на бившия вицепремиер по евродфондовете Меглена Плугчиева беше по този начин да се премине от децентрализирана към централизирана система. Такава цел обяви и новото правителство.

Министърът информира, че темповете на усвояване на евросредствата се е увеличил 7 пъти. Дори да запазим това темпо, резултатите ще бъдат добри, а не блестящи, посочи Дончев. Той се надява до есента усвояването на европейските средства да стигне двуцифрено число.

"Процентът на разплатените средства, обикновено това се използва като синоним на усвоените пари, е 4 %. Размерът на договорените вероятно вече е около 30. Който има някакви базисни нива на грамотност знае, че тези цифри никак не са окуражаващи, особено процентът на разплатените средства", коментира министърът.

Той каза, че е налице голяма доза преосигуряване за създаване на всички възможни гаранции, за да няма нарушения. Според него обаче контролът не трябва да убива реалния процес.

Министърът за еврофондовете съобщи още, че се очаква ресурсът на фонд ФЛАГ, който трябва да съфинансира общински проекти, да бъде увеличен. Водят се и разговори за нарастване на възможностите, при които фондът може да осигурява кредити.

Има идея срокът между искането и получаването на средства по проектите да се фиксира на три месеца, каза Дончев. Сега верификацията на проекта отнема над половин година.

Според министъра трябва да се премахне предварителният контрол на проектите, тъй като той създавал в общините измамното усещане, че те споделят отговорността с някой друг. Винаги финалната отговорност се носи от бенефициента, подчерта Дончев.

Според него съфинансирането на европроектите трябва да бъде устойчива практика, с изключение на инструментите за селските райони или по отношение на малките общини, тъй като има силен дисциплиниращ ефект.

До 35-40 процента могат да достигнат авансовите плащания по европроекти за публичните институции и за инвестиционни обекти, каза в отговор на въпрос Дончев.

В следващия период на еврофинансирането от 2013 до 2020 г. ще има леко отстъпление от мащабните инвестиции в инфраструктурни проекти, каза още Дончев. Ако има инвестиции в инфраструктурата, то те ще са в зелена инфраструктура.

Трябва да гледаме напред и да използваме повече ИТ-решения в процеса на кандидатстване за еврофинансиране, отбеляза министърът. Той обаче изтъкна, че такова решение не би сработило в пълна степен в различни програми. Според него успех биха донесли широкото децентрализиране и използването на информационните технологии.

По думите му не може да се направи нищо, ако бенефициентите нямат добри идеи и не са активни. Той напомни, че парите от Европейския съюз не могат да решат всички икономически проблеми и не всички българи ще станат богати с тях.

Споделяне

Още от Бизнес