Готвят ромски “комнадоси” срещу “гвардията” на Расате

Структура от “командоси” ще пази ромите от посегателства, е заявил областният лидер на “Евророма” в Пазарджик Борислав Даскалов, цитиран от местни медии. Лидерът на партията Цветелин Кънчев (Дон Цеци) обаче отрече формирането на подобна организация. “Няма да позволим това да се случи, защото никой в България няма право да подменя функциите на държавните институции чрез паравоенни алтернативни формирования”, коментира той пред Mediapool.

По думите му Даскалов обяснил, че не е съобщавал за новата формация, която можела да носи името Организация на малцинствата за отбрана от насилие (ОМОН).

“Чудим се как да успокоим ситуацията, не знам кой има интерес да разбунва нещата”, коментира лидерът на “Евророма”. През последните дни той демонстрира активно публично присъствие и съпричастност към властта в районите на ромски безредици.

В ОМОН щели да членуват предимно спортисти, които ще бъдат обучавани в бойни изкуства за отбрана. Организацията се създавала в отговор на анонсираната от лидера на Българския национален съюз Боян Расате Национална гвардия от доброволни отряди, която да защитава българите от ромите.

Униформата на ромските защитници включвала черна кърпа на главата, с бял надпис "ОМОН" и щяла да прилича на тази на американските командоси. Тя щяла да бъде показана след регистрацията на гражданското движение, обяснил Даскалов, който бил поканен да го оглави.

Според него до момента в гражданското движение са се записали около 50 роми от Пазарджик, Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище.

Новината за ОМОН идва дни след като прокуратурата обяви, че ще проверява гвардията на Расате за престъпление срещу националното и расово равенство и срещу управлението. С отрядите на крайния националист се занимават още контраразузнаването и полицията.

Междувременно ромските лидери Тома Томов (“Рома”) и Илия Илиев (“Дром”) поискаха от премиера и главния прокурор мерки за създаването на условия за истинско интегриране на ромите в обществото.

Според двамата така инцидентите от "Красна поляна", Самоков и Пазарджик, ще могат да бъдат предотвратявани. Ако държавните институции не вземат подобни мерки, ще бъдем принудени да се обърнем за помощ към европейските институции, каза Илиев.

Томов смята, че в тези случаи става дума за сериозно етническо напрежение и главният прокурор Борис Велчев трябва да направи официално изявление за тях, както и за създаването на Национална гвардия на Расате.

При случая в "Красна поляна" става въпрос за политическа намеса, каза Илиев. Томов допълни, че от инцидентите в столичния квартал имат полза Бойко Борисов и Цветелин Кънчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България