Готвят се законови промени срещу схемата "Автомагистрали"

Снимка: БГНЕС

Подготвят се законови промени за ограничаване на възлагането на "ин хаус" процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според новите текстове в Закона за обществените поръчки вътрешното възлагане ще бъде възможно, само ако изпълнителят на задачата има ресурс - човешки и технически, сам да изпълни до 80% от дейностите.

"Ин хаус" възлагането на поръчки бе особено популярно при пътното строителство през последните години. По тази схема бяха раздадени непрозрачно милиарди левове. Формално строител на пътища и магистрали се водеше държавната фирма "Автомагистрали". Дружеството обаче не разполага с техника и персонал, за да изпълни проектите. По тази причина сключваше договори за доставка на материали, наем на техника и други специфични дейности с няколко десетки частни фирми. Така де факто се заобикаляше ЗОП.

Ръководителите на "Автомагистрали", както и екипът на ГЕРБ в регионалното министерство твърдяха, че процедурата е напълно законна. Те обясняваха, че така държавата е спестила, защото сключвала договори с фиксирани цени за доставки на материали например за 5-годишен период. Тезата им е, че при поскъпването на цената на желязото и горивата сега, тези договори дори може да се окажат изгодни за държавата.

След идването на власт на служебното правителство Сметната палата извърши одит на "Автомагистрали" и беше установено нецелесъобразно и непрозрачно изразходване на средствата без правила.

В понеделник прокуратурата съобщи, че е образувала дело на база на доклада. За нуждите на разследването обаче се налага да бъдат разпитани над 800 свидетели, обясниха от държавното обвинение. На практика това значи, че делото ще се проточи няколко години.

От схемата "Автомагистрали" се ползваха и други държавни дружества, които са под шапката на министерствата на икономиката, на енергетиката и на транспорта. По същата схема бяха раздадени 630 млн. лв. за ремонт на язовири чрез държавното дружество "Монтажи" например. Така се прави и удълбаването на Варненското езеро, проект който ще бъде в полза и от ТЕЦ-а на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Възможността за инхаус процедури трябва да бъде запазена в някаква степен, смята Янаки Стоилов. Според него има и общини и ведомства, които разполагат с ресурс да изпълняват поръчки и в тези случаи този начин работа е ефективен.

Въвеждането на "ин хаус" възлагането в ЗОП навремето беше представено, че ще се ползва за почистването и озеленяването на градовете от общински фирми.

Предлаганите сега промени се подкрепят от министерствата на финансите и на икономиката. Предстои проектът за изменения на ЗОП да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Споделяне

Още от България