Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

Няма обективна причина България и Румъния да са извън Шенген, казва Маргаритас Схинас

Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

Няма обективни причини България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство, каза  говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред БНР. Той допълни, че по време на своето европредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в Шенген.

“Обзалагам се като човек, който познава региона, че много скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическият полуостров, ще бъде едно пространство, една територия. Това ще бъде Бенелюкс на Балканите и тогава ще видите това до какво ще доведе по отношение на взаимната зависимост на валутната обмяна на икономическата активност. Това е само началото“, каза Схинас.

Бенелюкс (Belgium, Netherlands, Luxemburg) е нарицателно за тесните връзки между Белгия, Холандия и Люксембург.

По повод на кандидатурата на България за еврозоната и готовността на страната ни за членство в еврогрупата, Схинас коментира, че в този случай не може да се направи политически жест към София.

“Членството в еврозоната е територия, която е много добре нормативно очертана, има много специфични критерии за това. Прави се задълбочен преглед от страна не само на ЕК, но и от Европейската централна банка. Това е процес, който е много задълбочен и детайлен и няма място за политика. В миналото както Гърция, така и други страни, успяха да минат през вратичките на системата, защото Eвропейската статистическа система не беше с състояние да се увери сама в данните за държавите членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които държавите ѝ даваха. Сега има нови правила за водене на статистика“, допълни той.

Той каза все пак, че икономическото представяне на България е изненадващо добро.

“Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга“, обясни Схинас.

Споделяне

Още от България