Говорител на френските социалисти: Меркел не може да решава сама съдбата на Европа

Говорителят на френската Социалистическа партия Беноа Амон разкритикува остро германския канцлер Ангела Меркел и я призова да разбере, че тя не може да решава сама съдбата на Европа, предаде Франс прес.

Пред телевизия Франс 3 Амон подчерта: "Не сме гласували ЕС да има президентка, която да се казва госпожа Меркел и която да решава суверенно съдбата на всички останали".

Така говорителят на социалистите отговори на въпрос относно намерението на новия френски президент социалист Франсоа Оланд да предоговаря пакта за бюджетна дисциплина, на което се противопоставя твърдо германският канцлер.

"Ние искаме да предоговорим този европейски пакт, за да има подем на икономиката по пътя на растежа, а този пакт налага икономии. Политиките на икономии провалиха Гърция и кризата се разпространява в Испания, Португалия и навсякъде в Европа", каза социалистическият говорител.

"Трябва да се сложи край на икономиите и това ще заявим на госпожа Меркел", заключи Амон.

Франс прес припомня, че Беноа Амон е от лявото крило в Социалистическата партия и не е смятан за приближен на Оланд. Коментарът му идва ден, след като Меркел изрази надежда, че може да има стабилно партньорство с новия френски президент, припомня Франс прес.

Вчера освен това бившият френски министър по европейските въпроси Пиер Московиси, който е сред приближените на новоизбрания президент Франсоа Оланд, изрази убеденост, че Париж и Берлин ще успеят да постигнат компромис по начините за преодоляване на кризата в еврозоната.

Но днес Беноа Амон предупреди за риск от сблъсък с Берлин. Той подчерта, че този риск го поема Меркел, като изтегля напред във времето датата на ратифицирането на пакта за бюджетната дисциплина от германския парламент и като кара и италианците да направят същото.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?