Говорител на МВР нарече "селски глупак" варненец, снимал спящи полицаи

Варненецът Боян Боозов бе привикан да дава обяснения в местното Второ РПУ,  защото е снимал спящи полицаи в патрулка по време на дежурство, а после бе наречен "селски глупак" и "самотен хулиган" от говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева. Пред Mediapool Боозов първо съобщи, че три седмици, след като е снимал спящите полицаи (на 2 юли тази година), е бил накаран от полицай да пише обяснения на тема "Какво Ви накара да направите тази снимка?”. Боозов е спазил разпореждането и обяснил.

След разшумяването на случая говорителката на варненска полиция направи потресаващо изказване по негов адрес. Във вторник тя обясни пред бТВ, че Боозов е бил викан многократно в районното заради "престъпления, които е извършил”. Пенчева определи поведението му като "хулиганско, а не като на човек, който очаква държавата да се отнася към него като към всеки спазващ законите”.

"Според мен, той е много самотен и очевидно иска да предизвиква някакво внимание. Аз не виждам нещо специално към него от страна на полицията”, продължи Пенчева.

Тя обясни, че Боозов е пуснал жалба до директора на варненската полиция и най-вероятно ще бъде извършена проверка по случая. "Но първоначалното мнение на директора, без да се е запознал в подробности със случая беше, че няма как полицаите да бъдат наказвани затова, че си вършат работата по Закона за МВР”, обясни Пенчева, хвърляйки светлина върху начина, по който в МВР си съставят мнение за нещата без да са се запознали.

Калинка Пенчева добави, че "няма как проверката да не бъде справедлива”, тъй като се извършва от комисия, а не от един човек. В този дух говорителката в МВР добави, че "лицето Максимов (презимето на Боозов) не е толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави”.

Според нея Максимов решил да си отмъсти на един от полицаите. Не става ясно след какво точно разследване тя е установила това и дали ще му бъде повдигнато обвинение за отмъщение. Калинка Пенчева допълни, че полицаят се отзовал на сигнал на съседи, които твърдели, че Максимов ги бие. Така с цел отмъщение Максимов започнал да "следи” униформения. "И върви след него и като вижда, че патрулката е спряла и те си почиват вътре, решава, че е ударил "бингото”, завърши говорителката.

Снимката на Боозов е от 2 юли тази година на паркинг пред блок на ул. "Джеймс Баучер". Впоследствие снимката предизвика значителен медиен интерес и бе показана от телевизии, вестници и електронни издания. От снимката се вижда, че в колата има трима полицаи, двама на предните седалки и един отзад. И тримата спят.

По този повод от пресслужбата на областната дирекция на полицията във Варна заявиха още на другия ден, че инструкцията за патрулната дейност позволява на полицаите да правят 30-минутна почивка на всеки 12 часа и те могат да използват това време, както намерят за добре.

Варненецът обаче не желае да приключи темата. Той е подал заявление за достъп до информация до вътрешния министър и иска отговор на редица въпроси с цел да уточни правата на униформените служители на МВР да си поспиват на работа. Най-интересният въпрос е дали инструкцията за патрулиране дава отговор на въпроса кой би трябвало да събужда полицаите, ако заспят по време на дежурство. Другият уточняващ въпрос е дали е разрешено в спящо състояние да са и тримата полицаи в патрулката.

Боян Боозов пита още дали полицаите са се отклонили от маршрутната си карта, за да спрат и подремнат, както и дали им е наложено наказание. Варненецът се интересува и на какво основание му е искано обяснение за снимката и дали е трябвало да получи призовка.

Най-абстрактният въпрос на Боозов е: "Имало ли е терористичен акт срещу полицаите, така че те да са били приспани?".

"Трябваше да подходя по друг начин към ситуацията. Навярно е трябвало да ги завия нещо, да не настинат, ако им е хладно. Или ако е имало някоя муха, да я разкарам така, да не им разваля рахатлъка“, коментира варненецът.

Споделяне

Още по темата

Още от България