Говорител на НАТО: процесът на избор на генерален секретар е неофициален

Процесът на избор на нов генерален секретар е неофициален, заяви във вторник говорителят на НАТО Джеймс Апатурай, цитиран от БТА.

Апатурай отказа да коментира интервю на норвежки заместник-министър на отбраната, в което се отбелязва, че Норвегия би искала следващият генерален секретар на НАТО да е представител на страна, неангажирала се в конфликта в Ирак.

Посланиците на страните в НАТО /постоянните представители на страните към централата на Алианса в Брюксел/ си имат техен неформален процес на вътрешни консултации по бъдещия генерален секретар. Министрите от страните в НАТО също следват такъв процес, каза говорителят.

Според него действащият генерален секретар на НАТО и международният състав в Главната квартира на алианса в Брюксел са напълно извън тези "неформални канали" за определяне на личността, която ще оглави НАТО.

Миналата седмица българското правителството издигна официално кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. Този ход бе коментиран в Брюксел като изненадващ и в разрез с "традицията на запазване на дискретност".

Споделяне

Още от България