Говорител на Юнкер каза, че той съжалявал, че е наругал евродепутатите

Жан-Клод Юнкер, сн: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съжалява за избора си на думи, заяви в сряда негов говорител по повод вчерашния инцидент в Европейския парламент., предаде БТА от Брюксел

Юнкер вчера нерече евродепутатите "смешни" заради това, че едва трийсетина от тях присъстваха в пленарната зала в Страсбург при обсъждането на работата на малтийското председателство на Съвета на ЕС. По този повод Юнкер и председателят на ЕП Антонио Таяни влязоха в невиждан открит словесен сблъсък.

Таяни и Юнкер са говорили след това и за тях темата е приключена, уточни говорителят. Юнкер и Таяни работят прекрасно, добави той. Председателят на ЕК е приятел на ЕП, понякога приятелите си казват неудобни истини, приятелите са и за това, коментира говорителят.

По неговите думи основната тревога на Юнкер е, че общностните институции трябва да се отнасят по един и същи начин и с еднакво уважение към всички държави от ЕС. Жалко е, че при дебат в такъв важен момент пленарната зала е относително празна, поясни говорителят.

Юнкер би искал това да се промени и случаят да даде повод за размисъл, добави той.

Говорителят уточни, че днес Юнкер е отсъствал от заседанието в Страсбург при обсъждането на програмата на естонското председателство на Съвета на ЕС, защото се е върнал в Брюксел за подготовката на заседанието ЕС-Япония. Говорителят добави, че досега Юнкер е участвал като председател на ЕК в 67 дебата в ЕП и се старае да бъде там винаги, щом е възможно.

Юнкер вчера се закани, че повече няма да участва в дебати в ЕП и настоя, че е необходимо уважение и към малките държави в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?