Говорителката на Алексей Навални е напуснала Русия

Алексей Навални и Кира Ярмиш

Кира Ярмиш, говорителка на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, е напуснала Русия. Това съобщи Ройтерс, цитирайки агенция Интерфакс. Според един от източниците на Интерфакс, пожелал анонимност, Ярмиш е отлетяла за финландската столица Хелзинки.

На 16 август руски съд наложи 18 месеца ограничения върху свободата на движение на говорителката на руския опозиционер Навални, след като я призна за виновна в нарушаване на ограничителните мерки, въведени заради пандемията от коронавирус.

Според полицията нарушението е станало по време на незаконен протест в подкрепа Навални през миналата зима. Ярмиш определи обвинението като политически мотивирано, а адвокатът ѝ обжалва решението на съда, поради което присъдата още не е влязла в сила.

"Възползвайки се от това, че мярката за задържане под стража на Кира Ярмиш е била променена на домашен арест, а нови ограничения не са ѝ налагани до влизането на присъдата в сила, тя е напуснала Руската федерация", заяви представител на руските правоохранителни органи, цитиран от ТАСС.

Няколко съюзници на Навални са напуснали страната през последните месеци, след като съдът наложи ефективна забрана на неговата антикорупционна фондация преди парламентарните избори през септември.

Споделяне

Още от Свят