Говорителката на Байдън за ролята на свободните и независими медии

Джен Саки по време на първата й пресконференция

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите, предаде Ройтерс.

"Ще има моменти, в които ние няма да сме на едно мнение и със сигурност ще има дни, в които ще има разногласия между нас по време на голяма част от брифинга", заяви Джен Саки. "Но ние имаме обща цел и тя е да споделяме точна информация с американския народ", увери тя. Саки подчерта, че Байдън има намерение да е прозрачен с медиите, да споделя с тях истината, дори когато тя е трудна за чуване.

Саки каза, че очаква да има дневни брифинги в Белия дом и да даде възможност за представители на здравните власти да разясняват мерките, които взима администрацията, за да овладее пандемията от коронавируса.

При президентството на Тръмп Белият дом забрани достъпа до брифингите на новинарски организации, които бяха възприемани за прекалено критични. Тръмп често пъти наричаше "медии на фалшивите новиви" някои от водещите американски медии.

Саки заяви сега, че изпитва дълбоко уважение към ролята на свободната и независима преса в американската демокрация.

Саки съобщи също така, че първи телефонен разговор с чужд лидер Байдън ще проведе с канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде Франс прес. Със сигурност те ще обсъдят двустранните отношения, които са много значими, и решението на Байдън относно петролопровода Кийстоун.

Проектът е подкрепян от Отава, но е критикуван от еколози. Подет е през 2008 г., но анулиран първи път от Барак Обама по екологични причини, а после подновен от Тръмп по икономически причини. Решението на Байдън да отмени решението на Тръмп за проекта бе взето в първия му работен ден, а Канада изрази разочарование от него.

Говорителката на Байдън коментира и въпроса за Иран, като каза, че Байдън ще дискутира темата с чужди партньори и съюзници, предаде Ройтерс. Тя припомни, че САЩ ще искат да удължат и затегнат ядрените ограничения над Иран.

Относно въведените от Китай санкции срещу представители на администрацията на Тръмп Саки каза, че те са непродуктивни. Санкциите бяха въведени срещу отиващия си държавен секретар Майк Помпейо и срещу още 27 души. Китай ги обвини в лъжи и измами. Санкциите бяха въведени вчера.

Относно процедурата за импийчмънт на Тръмп Саки каза, че Байдън ще остави на Сената да прецени как и кога да действа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят