Говорителката на еврокомисар Кунева обяви състава на кабинета й

Хелън Кърнс, говорителка на европейския комисар, отговарящ за защита на потребителите Меглена Кунева, обяви пред журналисти в Брюксел във вторник почти пълния състав на кабината на Кунева, предаде кореспондент на БТА.

Ирландецът Джон Бел е  одобрен за началник на кабинета на еврокомисар Кунева. Той е сънародник на говорителката Кърнс.

През 2005 г. Джон Бел оглавява Групата за стратегия и анализи в Главна дирекция “Здравеопазване и защита на потребителите” в Европейската комисия (ЕК). За всички дейности в тази дирекция преди отговаряше кипърецът Маркос Киприану. След избирането на Меглена Кунева в ЕК той отстъпи защитата на потребителите като ресор на новата комисарка. Бивш журналист, Джон Бел е завършил колежа Св. Джон в Оксфорд и Университетския колеж в Дъблин.

Зам.-началник на кабинета ще е финландецът Кристиан Хедберг. От 2004 г. той е бил в кабинета на комисаря по разширяването Оли Рен. През това време е работил основно по въпроси, свързани с България, Румъния и Хърватия. Кристиан Хедберг е завършил Университета в Амстердам, а преди това е бил в Икономическото училище в Турку, Финландия.

Членове на кабинета са също българите Живка Станева, доскорошен началник отдел в дирекцията по евроинеграция и отношения с международните финансови институции в Министерския съвет, и Ярослав Голев, началник на протокола в канцеларията на президента Петър Стоянов и бивш посланик на България в Словакия, белгийката Сабине Званпул и италианката Кристина Кастаньоли.

Пред БТА Кърнс обясни, че в кабинета на Кунева трябва да има още един човек, но засега се търси подходящата кандидатура. Възможно е тя да бъде подбрана след консултации между комисарката и началника на кабинета Джон Бел, предположи тя.

Споделяне

Още от Европа