Говорителят: Кабинетът не е виновен за всяко престъпление

Депутатите от НДСВ не реагираха на декларацията на социалистите в пленарната зала. Отговорът на управляващите дойде малко по-късно, с изявления на правителствения говорител Димитър Цонев.

Национално отговорното политическо поведение в момента изисква не опити да се внушава, че за всяко престъпление вина носи правителството, а обединение и възприемане на обща политика за противодействие на престъпността, заяви Цонев. Според изявлението, актуализираната стратегия за противодействие на престъпността съдържа необходимите мерки за гарантиране на сигурността и спокойствието на българските граждани. След предишната поредица от показни убийства в столицата, пред депутатите Симеон заяви, че престрелките в София били между престъпниците и затова били по-опасни за самите тях, отколкото за обикновените граждани.

В стратегията, която вече е в парламента, има и предложения за законодателни промени, които ще дадат възможност на МВР, финансовите и митническите структури заедно с правозащитните органи да бъдат по-ефективни и по-резултатни, посочи Димитър Цонев.

Той допълни, че през последните месеци премиерът Сакскобургготски многократно е подчертавал, че ефикасна борба с организираната престъпност може да се води с волята и ресурсите и на трите власти, необходима е по-добра координация между МВР, прокуратура, съд и парламент.

Говорителят на правителството повтори многократно изразяваната теза на НДСВ, че групировките - автори или обекти на тежки престъпления - не са създадени през последните две години и половина, а съществуват повече от 10-12 години, както и че коалиционното правителство на НДСВ и ДПС е първото, което няма любима своя групировка от типа Орион или Олимп.

В изявлението се казва още, че България се намира в етап, в който е наложително да се премахне икономическата мощ на престъпните групировки.

Извличането на тяснопартийни дивиденти в този случай е вредно както за държавата, така и за съответната партия, допълни Цонев.

Още от България