Говорителят на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка

Хаосът в администрацията нараства и с оттеглянето на важен член от юридическия екип на Тръмп

Шон Спайсър

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка в петък, след като същия ден президентът Доналд Тръмп назначи за директор на комуникациите на Белия дом финансиста от Уолстрийт Антъни Скарамучи. Така приключва краткият, но бурен мандат на придобилия световна известност Спайсър, предаде Ройтерс.

Новината първо бе съобщена от американски медии, след което официален представител на Белия дом потвърди, че 45-годишният Спайсър е подал оставка.

Тръмп е предложил на говорителя да остане на поста си, но Спайсър е отказал, заявявайки не президента, че назначаването на Скарамучи е било голяма грешка, съобщи "Ню Йорк таймс".

Оттеглянето на Спайсър задълбочава хаоса в правния и комуникационния екип на президента Тръмп, докато разследването за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Русия по време на президентските избори м.г. навлиза във все по-гореща фаза.

Спайсър, който самоотвержено защитава Тръмп и се противопоставя на репортерите, акредитирани в Белия дом, вдъхнови забележителна серия пародии в Saturday Night Live.

Говорителят на Беля дом се превърна в една от най-разпознаваемите фигури в новата администрация, след като пое поста през декември. Спайсър бе човекът, който си навлече и сериозни критики заради фалшиви или подвеждащи изявления, докато самият той обвиняваше в същото критичните към Тръмп медии.

През последните седмици обаче той все по-рядко водеше лично редовните брифинги в Белия дом.

Тръмп предложи финансиста Антъни Скарамучи, дългогодишен негов привърженик, който редовно го защитава по телевизиите, да оглави комуникациите на Белия дом.

По-рано в петък стана известно, че важен член на юридическия екип на Доналд Тръмп подава оставка в момент, когато американският президент изглежда се опитва да повлияе на разследването на специалния прокурор за руска намеса в американските избори.

Марк Корало, който съгласуваше външната комуникация на юридическия екип на президента във връзка с тази криза, посочи в имейл до АФП, че напуска поста, без да назове причините за решението си, предаде БТА.


Тръмп предприе рискован ход в интервю за в. "Ню Йорк таймс" вчера, предупреждавайки следователите от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър да не се занимават с финансите на семейството му.


Специалният прокурор беше назначен в средата на май от министерството на правосъдието да оглави федералното разследване (което преди това се ръководеше от ФБР) за евентуален таен сговор между приближени на милиардера и Русия в предизборната кампания през 2016 г.


Някои виждат в предупреждението на президента опит да се окаже натиск и дори да се възпрепятства разследването, което вгорчава управлението му.


Тръмп многократно отрече да е извършвал нещо осъдително, но се затруднява да обясни защо най-големият му син и ключови членове на предизборния му екип са се срещали с приближени на Москва, загатнали, че разполагат с компрометираща информация за съперничката му на изборите - демократката Хилари Клинтън.


При все по-разширяващия се периметър на федералното разследване, привърженици на президента според американски медии търсят начин тези хора да бъдат оправдани, както и средства за дискредитиране на прокурора и екипа му, а оттам и на разследването.
Самият Тръмп намекна, че Мълър - високоуважаван бивш директор на Федералното бюро за разследване - може да е замесен в конфликт на интереси.


"Няма НИКАКВО основание да се поставя под въпрос почтеността на Мълър или хората в екипа му", заяви бившият министър на правосъдието Ерик Холдър. "Тръмп не може да определя или да възпрепятства разследването на Мълър. Ако се опита да го направи, това ще породи конституционни проблеми и проблеми, съизмерими с престъпление", добави той.
Белият дом отказа да изключи възможността президентът да уволни Мълър, което би предизвикало политическа буря, а може би и конституционна криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят