Говорителят на ЕК Марк Грей: Брюксел не приема България като "проблемен случай"

Марк Грей

В предстоящия доклад на ЕК за България в края на годината ще има и някои политически оценки, но комисията не приема страната като "някакъв проблемен случай". Това стана ясно от интервю на говорителя на комисията Марк Грей.

 

"Смятам, че докладът сам по себе си ще е част от този процес на изясняване как продължаваме занапред. В този доклад, който още не е написан, ние ще трябва да вземем решение. Засега няма решение за съдържанието му, но повече от логично е, че, след като дадохме на България допълнително време да покаже резултати, ще трябва да направим някои политически оценки", каза Грей пред БНР.

 

Той коментира още, че не вижда "значителен проблем с България през следващата година".

 

"Имаме наистина уникална ситуация с мониторинговия механизъм, всички знаем това, но, гледайки напред, очаквам да работим с България по същия начин, по който работим с другите държави. Честно казано, не виждам значителен проблем с България през следващата година. Разбира се, напредъкът в сферите правосъдие и вътрешни работи трябва да бъде оценен. Надяваме се да можем да отчетем някакви значими постижения", каза Грей.

 

"Знаем, че за България има ключови въпроси, свързани било с Шенген, било с енергетиката или с това как да покажем ползата за гражданите от европейското членство. Но от гледна точка на Брюксел, не, ние не гледаме на България като на някакъв проблемен случай, на който ще трябва да отделим специално внимание през следващите 6 или 12 месеца", добави говорителят на ЕК.

 

Той посочи още, че комисията работи безпристрастно с всяко правителство, което е на власт, и добави, че "политическата стабилност е много важна".

 

"Ние обаче няма да се намесим в никой вътрешнополитически дебат, защото, ако започнем да правим това при един случай, ще трябва да продължим и при други. Същото важи и за изборите. В един съюз от 28 страни със сигурност във всеки един момент някъде предстоят избори. Комисията много внимава да не се намесва в тези национални процеси", коментира говорителят.

Споделяне

Още от България