Говорителят на ЕК пак похвали България и критикува Румъния

Говорителят на ЕК пак похвали България и критикува Румъния

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей, заяви в емисия на Дойче Веле Румъния по повод публикуваните тази седмица доклади на Европейската комисия за България и Румъния, че в България съществува по-голяма политическа воля за напредък, съобщи румънският информационен сайт Хотнюз, цитиран от БТА в неделя.

Той посочи, че докладите за Румъния и България са коректни, а механизмът им цели основно да провокира прилагането на ключови реформи.

"Двата доклада са много различни. Що се отнася до България, установихме по-голяма политическа воля за осъществяване на напредък от миналата година и приветстваме това развитие", заяви Грей. Той отбеляза, че за първи път в България се забелязват конкретни обвинения и присъди, които, дори да не са достатъчни, показват, че България върви в правилната посока.

"На второ място, забелязваме една много ясна стратегия по отношение на правосъдието, каквато преди нямаше", каза още говорителят на ЕК, като добави, че в препоръките на Комисията към България за първи път са подчертани конфликтите на интереси и държавните поръчки.

"Политическият ангажимент в Румъния не е същият и дори съдебната система не е заинтересувана да сътрудничи и да поема отговорности", заяви Грей.

Той каза, че Комисията е отчела и напредъка на Румъния, но подчерта, че има една важна точка, която е предизвикала забележката, че страната не спазва ангажиментите си, поети с присъединяването си към ЕС.

"Наскоро внесените изменения поставиха под въпрос правомощията на Националната агенция по прозрачността.. Това е сериозен проблем и имаме съмнения относно ситуацията в Румъния", посочи още говорителят на ЕК.

Той подчерта, че санкциите биха били най-лесният вариант, но "тогава, когато умееш да предадеш специфичните препоръки по ясен начин, се появява напредък".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?