Говорителят на кабинета Антон Кутев се извини за неуместно изказване за медицинските сестри

Говорителят на кабинета Антон Кутев се извини за неуместно изказване за медицинските сестри

Съсловната организация на медицинските сестри - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) настоя в сряда за публично извинение от говорителя на служебното правителство Антон Кутев заради негово изказване по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР, в което прави неуместна препратка към медицинските сестри.

Коментарът на Кутев, обидил медицинските сестри, гласи дословно: "Така не се прави. Те би трябвало като са толкова големи полицаи да са мъжки момчета и сега да излязат в отпуска, за да не ги уволнят, това дето се вика, върви за медицински сестри". Изказването му е част от репортаж на телевизия ON AIR , излъчен на 17.05.2021 г.

Кутев: Извинявам се, но се учудвам, че съм разбран така

По-късно Кутев действително се извини, но и изрази учудване, че думите му са разбрани по този начин.

"Аз се учудвам, че моите думи са разбрани по този начин. Аз имам по-рязко говорене обикновено и е възможно някой път да правя грешки, така че ще се извиня, разбира се, на всички, които евентуално са се почувствали засегнати", каза той след заседанието на кабинета.

Той допълни, че в това, което е казал няма нито умисъл, нито агресия към медицинските сестри. "Напротив, аз уважавам не само медицинските сестри, лекарите, медицинските работници, а всеки български гражданин, който си върши съвестно работата . И мисля, че съм последният човек в България, който да бъде обвинен по някакъв начин в неуважение, особено към тези съсловия", посочи Кутев.

"Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат. Не съм искал да правя това", заяви той.

Реакцията на съсловната организация

Преди това БАПЗГ излезе с отворено писмо по случая, което изпрати до президента Румен Радев, министър-председателя на служебното правителство Стефан Янев, здравния министър д-р Стойчо Кацаров и медиите.

"Категорично не сме съгласни с внушението, че медицинските сестри са готови да пренебрегнат изключително важната си и отговорна грижа за пациентите под заплаха от предполагаеми санкции", се казва в позицията на съсловната организация.

"Цялото ни съсловие е поразено и отвратено от това нелепо изказване. В днешните тежки времена, в които хората в целия свят изразяват благодарността си към тези, които се грижат за болните съпричастно, компетентно, професионално и с риск за собствения си живот, от устата на говорителя на правителството идва оценка за съмнителни качества и недостойно професионално поведение на медицинските сестри", пише още в отвореното писмо, подписано от председателя на организацията Милка Василева.

"Напомняме, че в днешната ситуация на световна пандемия, ключова роля за грижата и лечението на пациентите имат медицинските сестри и те са на работните си места. Неслучайно 2020 г. беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката, а 2021 г. е Година на здравните специалисти. Ако само медицинските сестри, които са в пенсионна възраст, бяха излезли в неплатен отпуск, то българската системата на здравеопазване щеше да рухне.

Ние, медицинските сестри в България, винаги сме работили и работим отговорно, достойно, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност, въпреки трудностите, пред които ни поставя дългогодишната недалновидна политика на държавата по отношение на здравните грижи. Нашите организирани протести назад в годините бяха в името на по-добрата грижа за пациентите."

В писмото се посочва още, че въпреки изтощението и изнемогата 25 000 български медицински сестри са на работните си места, черпещи сили от усмивките на излекуваните пациенти.

Репортажът с участието на Антон Кутев (1 мин. 15 сек.)

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?