Говорителят на Кремъл е в болница с Covid-19, не се е виждал с Путин от месец

Русия изпревари и Испания е вече е втора в света по брой на заразените

Дмитрий Песков (ляво) и Владимир Путин

Говорителят на руския президент Владимир Путин е приет в болница с коронавирус. За това съобщи самият Дмитрий Песков пред ТАСС.

"Да, разболях се. Лекувам се", казал той в отговор на въпроса действително ли при него е установен коронавирус. Преди това за подозрение за установена инфекция на говорителя на президента бе съобщило руско електронното издание.

Пред ТАСС говорителят на Кремъл казал, че за последен път се е виждал с президента преди повече от месец.

Самият Путин още от 1 април работи дистанционно от резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област. Той се изолира там ден след като стана ясно, че лекарят с когото президентът се е срещнал предишната седмица, е диагностициран като носител на коронавируса. Става дума за главния лекар на московска болница със заразени пациенти, който се бе ръкувал при срещата си с Путин.

Сега в болница се намира и съпругата на Песков, световната шампионка по танци на лед Татяна Навка. „И двамата сме под лекарски контрол. Всичко е наред. Аз практически за два дни дойдох на себе си, всичко ми се нормализира: и изследванията на кръвта, и температура нямам. Казват, че жените го прекарват по-леко, сигурно е вярно. Дмитрий Сергеевич (Песков) също е под лекарско наблюдение, с него всичко е наред. Лекуваме се“, заяви Навка.

Според нея най-вероятно съпругът ѝ е донесъл вируса в къщи от работното си място.

В края на април се разбра, че заразен с коронавирус е руският премиер Михаил Мишустин. Положителни проби дадоха и министърът на строителството Владимир Якушев, заместникът му Дмитрий Волков, министърката на културата Олга Любимова.

Русия изпревари и Испания е вече е втора в света по брой на заразените

Русия изпревари Испания и зае второ място в света по броя на официално потвърдените случаи на зараза с коронавируса, изчисли ТАСС на основата на данните, подавани от властите в двете страни.

Броят на регистрираните заразени в Русия по последни данни на оперативния щаб за борбата с коронавируса достигна 232 243, а в Испания те са 227 436. Официалната статистика в кралството от края на април включва само резултати от Пи Си Ар (PCR) тестове, а преди това тя отчиташе и резултатите от тестовете за антитела към коронавируса. Поради това официалният брой на заразените в Испания спадна: ако към 25 април те бяха 223,7 хиляди, то на 26 април те станаха 207,6 хиляди.

В неделя Русия заемаше пето място в света по брой на заразените, но още на следващия ден се изкачи с две места по-нагоре, изпреварвайки Великобритания и Италия.

Заболеваемостта на 100 000 души в Русия е много по-ниска, отколкото в Испания - около 158 души срещу 487. Същият показател във Великобритания е около 337, а в Италия - малко под 364.

За последното денонощие са регистрирани 10 899 нови случаи. Броят на активните случаи (хората, чието лечение продълъжава) е 186 615. От началото на епидемията в Русия са починали 2116 души, 107 от тяхя – през последното денонощие.

Според днешни данни на руския оперативен щаб коефициентът на разпространение на инфекцията в столицата Москва е спаднал до най-ниското си равнище от 0,94, докато същият усреднен показател за цяла Русия вече трети ден се държи на минимална граница от 1,04.

Коефициентът на разпространение се изчислява по формула, дадена в препоръка на властите към регионите за смекчаване на ограничителните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на вируса. За преминаване към първата фаза на разхлабване на ограниченията във всеки отделен регион на Руската федерация показателят не трябва да превишава 1, отбелязва агенцията.

Вчера приключиха шестседмичните "неработни дни" в Русия. "Извънредната мярка даде възможност да поспрем, да забавим развитието на епидемията" в страната, заяви снощи в обръщението си към руснаците президентът Владимир Путин.

През това време руското здравеопазване увеличи броя на специализираните болнични легла за пациенти с новия коронавирус от 29 000 на 130 000, натрупа резерви от медицинска техника, осигури възможност да се правят по 300 000 теста за вируса дневно към средата на май, посочи държавният глава.

"Неработните дни в Русия свършиха, работните още не започват", отблязва във вторник руският вестник "Комерсант". С новия си указ президентът нарежда на губернаторите по места да замразяват или забавят работата на всички предприятия, също и транспортните потоци, с цел борба срещу коронавируса. Според правителството 11 от общо 85 региона на федерацията могат да си позволят фактически да разхлабят ограничителния режим, а 22 изглежда са близо до това. За Москва и столичната област обаче нищо не се променя - рестрикциите там остават в сила до края на май.

Вчера Путин обяви трети пакет от мерки в подкрепа на бизнеса и населението в контекста на коронавирусната криза. Включително парични помощи за 27 милиона руски деца и техните семейства, които мнозина наблюдатели определят като „вертолетни пари“.

"Ведомости" цитира висши федерални служители, по думите на които стойността на новите антикризисни мерки ще възлезе на 800 милиарда рубли. Най-скъпоструващата мярка предвижда опрощаване на кредити и данъци за дребния и средния бизнес и социално ориентирани нетърговски сдружения, специална подкрепа се предвижда за самонаетите лица. Минималните помощи за семейства с деца ще бъдат удвоени до 6751 рубли, а за всяко дете от 3 до 15-годишна възраст ще се плащат още по 10 000 рубли.

Русия все още значително изостава от голям брой развити страни в подкрепата за своята икономика - отпуска 3,6 до 3,8 на сто от своя БВП срещу 5-10 процента от БВП и повече в други държави, пише "Новая газета". "Руската антикризисна политика започва обаче да придобива някои черти на европейския подход, при все че осъществяването ѝ наподобява по-скоро американския вариант", се казва в анализа на изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус