Говорителят на МС се съмнява за напредък по руския дълг при визитата на Путин

Съмнение, че проблемът с начина на изплащане на руския дълг ще бъде разрешен окончателно при посещението на Владимир Путин в София, изрази днес говорителят на правителството Димитър Цонев.

Преди повече от месец стана ясно, че кабинетът преговаря с Москва за кешово изплащане на по-голямата част от дълга, която според подписаното преди година споразумение трябваше да се изплати в ядрено гориво. Става дума за 49,5 млн.долара. За кешов вариант говори самият президент Владимир Путин при срещата си с българския държавен глава Георги Първанов през януари т.г. Преди няколко дни, пред български журналисти в Москва от Кремъл намекнаха, че това може и да не се осъществи и като алтернатива посочиха изплащането на тази част от дълга чрез инвестиции.

Запитан дали българското правителство приема тази нова позиция на руската страна, Цонев отговори: "Не съм убеден, че по време на посещението на президента Путин, чиято цел е съвършено различна, това ще бъде дефинитивно определено. Ако това стане, всички ние бихме приветствали един подобен факт".

Той допълни, че това, което може да изрази като убеденост на правителството е, че този въпрос ще бъде разрешен ясно, точно и категорично в най-скоро време.

Българската позиция е ясна - това предложение или ще бъде прието, или ще бъде нюансирано, заяви Цонев.

Правителственият говорител допълни, че в неделя руският президент Владимир Путин и премиерът Симеон Сакскобургготски ще имат работен обяд в Шератон, на който ще обсъждат въпроси от взаимен интерес.

Политическата декларация за сътрудничество между България и Русия, която ще подпишат руският президент Владимир Путин и българският президент Георги Първанов, ще бъде одобрена на заседанието на Министерския съвет този четвъртък - два дни преди началото на визитата на Путин. Цонев заяви, че декларацията не е била приета на заседанието миналия четвъртък по технологически причини, тъй като документът е бил внесен в секретариата в последния момент.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?