Говорителят на ЦИК: Няма незаконно открити секции в Турция

"Спорът" с ВАС е привиден, дължи на ползвана от съда сгрешена таблица

Цветозар Томов

Няма незаконно открити избирателни секции в Турция за изборите на 5 октомври. Това заяви във вторник говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Пред бТВ той определи като привиден спорът между комисията и Върховния административен съд (ВАС) по отношение на откритите избирателни секции на две места в Турция.

Миналата седмица ВАС заличи осем секции в Турция, но ЦИК отказа да се съобрази с решението, като заяви, че съдиите са се позовали на старо решение.

Томов обясни, че недоразумението се е получило заради направена от ЦИК техническа грешка в решение на 14 август – една таблица е била изместена с един ред. Тази грешка е поправена с друго решение на ЦИК на 18 август. От ВАС обаче са ползвали данните от сбърканата таблица в първото решение.

По думите на Томов двете спорни секции в Ялова и Чорлу са открити на базата на броя гласували там на миналите парламентарни избори през 2013 година. Те са били над 2000 на едното място и над 1500 – на другото.

"В мотивите си ВАС не е забелязал това и е счел, че на едното място няма гласували, а на другото са гласували 836 човека. Аз съм напълно убеден, понеже това решение е обжалвано, че ВАС, който иначе приема законосъобразността на решенията на ЦИК, ще забележи тази грешка и този привиден спор между двете институции ще бъде решен. Няма незаконно открита секция. Спазили сме член 14 от закона при всички секции в чужбина", каза Цветозар Томов.

По-думите му секциите в Турция не са "изключително много". Първо общият брой на секциите в чужбина в сравнение с предишните избори е увеличен от 227 на 429. На предните парламентарните избори секциите в Турция са били 38 на сто от всички секции в чужбина. На тези парламентарни избори те са малко над 31 на сто спрямо всички. Там секциите са увеличени от 86 на 136, обясни Томов. А във Великобритания, например, увеличението е от 11 на 41, в САЩ от 11 на 42.

Технически е невъзможно да се организира добре работата в една секция, когато в нея отиват толкова много гласоподаватели, затова има толкова много секции извън страната, подчерта говорителят на ЦИК. По думите му е възможно през една избирателна секция голям поток от гласоподаватели, ако има няколко тъмни стаички, както е било в Лондон на предходните парламентарни избори.

Според Томов партиите, които сега имат претенции за избирателните секции в чужбина, са можели да избегнат съмненията, ако са били по-активни в определянето на секционните избирателни комисии в чужбина.

"Трябва контрол в секциите в чужбина. Законови възможности за такъв контрол има. Слаб е интересът на партиите към изпращането на свои представители в секционните избирателни комисии в чужбина", каза говорителят на ЦИК.

Той обясни, че комисията няма как да бъде навсякъде с екипа си от 20 души, като за нормалното и честно провеждане на изборите трябва да се грижат дипломатическите и консулски представителства.

"Не е отворена нито една секция на базата на заявления, подадени от един IP адрес. Навсякъде, където по заявления са откривани нови избирателни секции, има над 40 различни IP-адреса”, подчерта Цветозар Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от България