Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова напуска комисията след изборите

И Бисер Троянов има желание да се оттегли, но от ГЕРБ не намирали заместник

Ралица Негенцова, Сн: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисията от квотата на БСП Ралица Негенцова напуска комисията след изборите, научи Mediapool. Юристката потвърди намерението си в сряда, един ден преди встъпването в длъжност председател на Висшия адвокатски съвет, за която бе избрана в края на февруари тази година.

Говорителят на комисията няма несъвместимост в двете длъжности нито по Изборния кодекс, нито по Закона за адвокатурата, но смята, че не може да смесва отговорностите. Тя обаче е декларирала пред ръководството на ЦИК, че няма да се оттегли преди окончателното приключване на всичко, свързано с отчитането на предсрочните избори в неделя.

"Най-реалистичният срок, в който мога да се оттегля, е 26 юни, преди това имам отговорности в комисията, които няма как да пренебрегна", обясни тя.

Негенцова трябва да подаде оставка пред Централната избирателна комисия, която трябва да я депозира в президентството, а впоследствие държавният глава да назначи с указ нов член на комисията, посочен от БСП.

Според източници от партията на социалистите към момента се обмислят два варианта за нейни заместници – и двамата евентуални кандидати са бивши членове на ЦИК през годините. Първият е юристът Александър Андреев, а другият математикът Александър Петров.

По неофициална информация другият говорител на Централната избирателна комисия от квотата на ГЕРБ Бисер Троянов също изразил желание да напусне и да се отдаде на съдийската си кариера във Върховния касационен съд.

Според източници на Mediapool, обаче Троянов не можел да напусне, защото назначилата го партия в последния състав на ЦИК не му позволявала. "Троянов балансира групичките на ГЕРБ и затова е ценен за тях. Той пожела да напусне още след президентските избори, но тогава това се оказа невъзможно. Твърде вероятно е сега да използва оттеглянето на Негенцова, за да подаде оставка и той", твърдят от комисията, но смятат, че оттеглянето му е малко вероятно, тъй като партията на Борисов няма как да му намери заместник. Самият Бисер Троянов не отговаряше на телефона си и не бе открит за коментар. 

Троянов е говорител на ЦИК от парламентарните избори през 2001, когато бе излъчен от квотата на управляващата партия НДСВ. След като движението не успя да влезе в Народното събрание през 2009 г., магистратът се оказа в квотата на ГЕРБ и запази мястото си в новата ЦИК.

След като стане ясно дали ще напуснат и двамата говорители, или само Негенцова и след като бъдат попълнени техните места от партийните квоти, комисията трябва да избере нови говорители. Новите членове ще приключат мандата си с останалите колеги.

Споделяне

Още от България