Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет

Ралица Негенцова, Сн: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова бе избрана в неделя вечерта за председател на Висшия адвокатски съвет. Тя спечели вота още на първи тур, след като спечели убедително 183 гласа. Негенцова ще замени на поста адвокат Даниела Доковска.

Другите двама претенденти за поста – Наталия Ценова и Веска Волева, получиха съответно 37 и 42 гласа. Четвъртият кандидат - Марин Марковски, се оттегли от надпреварата още преди гласуването.

Общото събрание на адвокатите се проведе в събота и неделя в София. Освен Негенцова право на втори мандат във Висшия адвокатски съвет получиха Ели Христова от Софийската адвокатска колегия и Юри Бошнаков от Бургаската адвокатска колегия.

За председател на Висшия дисциплинарен съд на адвокатите бе избран адвокат Емануил Георгиев от София.

 

Общото събрание на адвокатите избира за втори път Негенцова за шеф на Висшия адвокатски съвет. Преди година тя получи над 60% от гласовете на своите колеги, но тогава в Общото събрание не участваха адвокатите от София. Адвокатската колегия от столицата бе раздирана от скандали и не успя да излъчи своите представители за Общото събрание, които трябваше да са около 1/3 от общия брой от делегатите на форума. Поради това и изборът на Негенцова бе атакуван и касиран от Върховния касационен съд, което наложи ново провежда на Общото събрание.

 

Окончателното попълване на висшите органи на адвокатурата ще стане на допълнителен избор, който ще се проведе на 3 март. На него ще бъдат избрани останалите 12 от членовете на Висшия адвокатски съвет. и останалите 4 от членовете на Висшия контролен съвет. Вакантните места ще бъдат заети по реда на получилите най-много гласове на допълнителния избор.

Съгласно Закона за адвокатурата всеки делегат на Общото събрание на адвокатите може да оспори законосъобразността на проведените избори с жалба пред Върховния касационен съд в срок от 7 дни от обявяването на резултатите от избора. ВКС разглежда жалбата в 14-дневен срок от постъпването ѝ в открито заседание в състав под председателството на председателя на съда и с участието на главния прокурор или негов заместник и се произнася с решение в 14-дневен срок.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?