Говорителят на ЦИК смята, че няма да има проблем с машинното гласуване

Говорителят на ЦИК смята, че няма да има проблем с машинното гласуване

"Ако не се случи нещо свръх непредвидено, проблемът с доставката на машини за вота ще бъде решен. Ние трябва да изпълним съдебното решение". Това  заяви говорителят и член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пред Нова телевизия.

"Може да сме се позабавили, но ще се справим навреме и гражданите няма да имат проблем да гласуват машинно", каза още той.

"Гласуването с машини е приятно занимание, но то не променя принципно начина, по който хората упражняват вота си", смята Цветозар Томов.

"Машините за гласуване са компютри, това е техника, която остарява много бързо. Трудно е да се направи еднозначна преценка кой вариант би бил по-евтин – наемането или закупуването на машините", посочи Томов. Той уточни, че ЦИК все още не са взели решение по този въпрос.

В сряда Върховният административен съд задължи Централната избирателна комисия да осигури възможност за машинно гласуване във всички избирателни секции на парламентарния вот на 26 март.

Решението беше взето по жалбата на Петър Славов и Мартин Димитров от "Нова република", които оспориха решението на ЦИК отново да ограничи нововъведението само в 500 секции.

През 2014 г. в Изборният кодекс беше въведено правото избирателите сами да решават дали да гласуват с хартиена бюлетина или машинно. Заради техническата сложност при изпълнението на идеята обаче депутатите отложиха въвеждането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?