Говорят по телевизията срещу мен, а нямало свобода на словото, възмути се Борисов

Сн.: БГНЕС

Според премиера Бойко Борисов в България няма проблем със свободата на словото, след като срещу него и правителството се говори в телевизионен ефир. Темата за свободата на словото бе тази, с която министър-председателят започна изявлението си пред представителите на американския бизнес у нас, с които се срещна във вторник.

"Вчера гледам и се учудвам – по най-гледаните национални телевизии, в най-гледаното време излиза човек, който говори срещу мен, срещу правителството и накрая завършва със свободата на словото. Ама то, ако има нещо върху свободата на словото, ти няма да си по телевизията, няма да говориш няколко минути каквото си искаш. От там отива в другата национална телевизия и изговаря същото", посочи Борисов, преди да мине към не по-малко разкъсаното си слово "по същество".

Той не конкретизира кой е човекът, който говорил срещу него в цели две телевизии.

Борисов каза още, че за публиката в България "обикновено е по-интересно, ако има нещо жълто, скандално".

"Какво трябва да се направи повече за свободата на слово? И това е всеки ден. Какво да направим повече, как повече хора да го чуят? Това е парадокс. Накрая завършват - той е срещу свободата на словото. Как говориш тогава?", продължи да се възмущава Борисов, придържайки се към линията на неглижиране на всички класации за медийна свобода, в които България последователно се срива от година на година. Според последната класация на "Репортери без граници", страната ни вече е не само последна по свобода на словото в ЕС, но и в сравнение със съседите си от Западните Балкани. Като най-видимо проявление на корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите е посочен Делян Пеевски.

Освен от несправедливите според него упреци към България за медийната свобода, Борисов се оплака пред членовете на Американската търговска камара и от президента. На тръгване помаха на очакващите го журналисти и не се спря да отговаря на въпроси, каквито имаше много – като например как държавата направи подарък на Доган с ТЕЦ "Варна" или пък разследването за рушветите на мощна строителна компания, която е фаворит на правителството при разпределяне на обществени поръчки.


 
Споделяне

Още от Общество