GPS-контрол за концесионерите на плажове

Повоче от половината стопани на ивиците не оставят достатъчно място за свободно плажуващите

GPS-контрол за концесионерите на плажове

Концесионерите на плажовете вече ще бъдат следени и с GPS-система дали спазват изискванията да осигуряват достатъчно масто за свободно плажуване, имат ли медицински пунктове и дали не разполагат повече от предвидените кафенета на пясъчните ивици. Частна фирма, наета от регионалното министерство,  ще заснема с GPS плажовете в цялата странав допълнение към проверките на инспекторите на място.  Това съобщи в неделя пред БНР министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която от предишния ден е на проверки по плажовете и дори вече обяви, че ще има отнети концесии заради нарушения.

Не стана ясно обаче колко ще струва на ведомството GPS-контролът.  МРРБ има общо 60 концесии и 35 договора за наем на плажове.

Съботната проверка на пясъчните ивици, стопанисвани от частни фирми, показа, че при 50-60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони и се надхвърля броят на разрешените преместваеми обекти. Освен това на много места има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще няма такива, а липсват също и тоалетни и съблекални.

Единствено плажът "Китен-юг" отговаря на всички изисквания, обясни Павлова. Тя потвърди, че договорът със стопанина на плажа "Каваците-север" ще бъде развален.

"Арогантността на концесионера беше потресаваща. Имаме концесионен договор чисто формално, концесионерът не си е платил нито концесионната такса, нито сме му начислили лихви за това неплащане”, каза Павлова. По думите ѝ освен това концесионерът събирал пари от поставени незаконно чадъри. Концесионерът имал срок да уреди заплащанията си и „момента, в който изтече този срок, първо, моментално ще им запорирам сметки и влизаме в процедура по прекратяване”. „Ще сложим табели, че е неохраняем. Поне хората да знаят, че на собствен риск отиват”, допълни тя.

Павлова заяви, че проверките на плажовете ще продължат до края на септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България