GPS-контрол за концесионерите на плажове

Повоче от половината стопани на ивиците не оставят достатъчно място за свободно плажуващите

GPS-контрол за концесионерите на плажове

Концесионерите на плажовете вече ще бъдат следени и с GPS-система дали спазват изискванията да осигуряват достатъчно масто за свободно плажуване, имат ли медицински пунктове и дали не разполагат повече от предвидените кафенета на пясъчните ивици. Частна фирма, наета от регионалното министерство,  ще заснема с GPS плажовете в цялата странав допълнение към проверките на инспекторите на място.  Това съобщи в неделя пред БНР министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която от предишния ден е на проверки по плажовете и дори вече обяви, че ще има отнети концесии заради нарушения.

Не стана ясно обаче колко ще струва на ведомството GPS-контролът.  МРРБ има общо 60 концесии и 35 договора за наем на плажове.

Съботната проверка на пясъчните ивици, стопанисвани от частни фирми, показа, че при 50-60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони и се надхвърля броят на разрешените преместваеми обекти. Освен това на много места има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще няма такива, а липсват също и тоалетни и съблекални.

Единствено плажът "Китен-юг" отговаря на всички изисквания, обясни Павлова. Тя потвърди, че договорът със стопанина на плажа "Каваците-север" ще бъде развален.

"Арогантността на концесионера беше потресаваща. Имаме концесионен договор чисто формално, концесионерът не си е платил нито концесионната такса, нито сме му начислили лихви за това неплащане”, каза Павлова. По думите ѝ освен това концесионерът събирал пари от поставени незаконно чадъри. Концесионерът имал срок да уреди заплащанията си и „момента, в който изтече този срок, първо, моментално ще им запорирам сметки и влизаме в процедура по прекратяване”. „Ще сложим табели, че е неохраняем. Поне хората да знаят, че на собствен риск отиват”, допълни тя.

Павлова заяви, че проверките на плажовете ще продължат до края на септември.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?