Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Градът във фантазии на млади архитекти

Музикален център раковина, музей сливащ се със скала и футуристична ферма за телета са част от предложенията в конкурса "Фасади, цветове, магия"

0 коментара
Градът във фантазии на млади архитекти
  • Идея за постоянен цирк в Пловдив на Момчил Ковачев
  • Английска езикова гимназия на Теодора Жекова
  • Езикова гимназия в София на Петър Петров
  • Жилищна сграда в столичния кв."Лозенец" на Надя Христова
  • Зала за тренировки на НСА проектирана от Симона Чакърова
  • Така изглежда пазарът в столичния кв."Овча купел" през погледа на Боян Стоянов
  • Стадионът в Пловдив до гребната база през погледа на Мариела Павлова
  • Запустялата мотописта в София оживява като музикален център във фантазиите на Екатерина Дочева
  • Студентско общежитие на Медицинска академия в София на Велина Караиванова и Калин Баръмски
  • Ферма за угояване на телета на Мартин Петров

Музикален център раковина, музей сливащ се със скала, кубични прозрачни класни стаи, конзолна къща на победата надвиснала над морето, алея на вдъхновението, жилищна сграда с клони и дори футуристична ферма за угояване на телета – това са само част от проектите, които участват в конкурса "Фасади цветове, магия".

Инициативата е на "Академия ГРАДЪТ", която иска да покаже как новите сгради хармонично могат да се впишат в средата, създавайки едно по-добро място за живеене.

Организацията вярва, че като активни жители на българските градове, всички ние имаме право да изискваме по-красива, хармонична и лесна за обитаване градска среда. Затова заедно с "Баумит България" организира конкурса, давайки шанс на български студенти и млади архитекти и урбанисти да покажат магията на архитектурата и по-добрата градската среда.

Акцентът е върху фасадите, разположени в различни зони – жилищни, около паркове, обществени. В конкурса участват 27 проекта на български студенти и млади архитекти, инженери и урбанисти от 7 университета в България, Великобритания и САЩ. Всички те ще бъдат представена на 20 юли в Sofia Event Center.

Запустяла мотописта в София става музикален център раковина

Един от нестандартните проекти е на младата архитектка Екатерина Дочева от Нов Български Университет (НБУ) в София. Тя предлага запустялата мотописта край бул."България" в София да се превърне в Музикален център, който прилича на раковина.

Вдъхновението за Екатерина Дочева идва от детските ѝ спомени – заслушана в звука на вълните с допряна до ухото раковина. Затова дизайнът на музикалния център създава усещането за непрекъснато продължение на формата, преливайки в заобикалящата го среда.

В сградата са предвидени две зали - голяма на север и малка камерна на юг. За да запази максимално зеленината, сградата е на терена на мотопистата, а на запад е оформена паркова зона. Сега имотът е "занемарен, а изграждането на подобна сграда би направило мястото притегателен център за културни събития и срещи", смята Екатерина Дочева.

В търсене на училището на бъдещето и "Алеята на вдъхновението"

Училището като място не само за учене, но и за забавления и контакти – така го виждат младите градостроители. За да изглежда всичко по-весело и слънчево – оранжево морето, оранжево небето, както се пее в една стара детска песен, се предлага и оранжева "Алея на вдъхновението". След толкова романтика остава само училищата да се напълнят с вдъхновяващи учители, защото и най-перфектната база не струва нищо без тях и децата. Както казва желязната лейди Маргарет Тачър – "човешкият капитал е най-важен".

Тереза Жекова участва с проект за английска гимназия, който стимулира свободното общуване, работата в екип и възпитава учениците сами да осъзнаят нуждата и да търсят нови знания. За това стаите по английски са накацали по южната фасада, която е изцяло остъклена с двуетажни кубове, където се провеждат занятията. Северната фасада не е толкова пластична и разчупена. В нея са разположени залите по биология, физика, химия и компютърни науки.

Петър Петров разполага езикова гимназия в сърцето на едни от най-високите блокове в София в "Зона Б-5". Парцелът се намира на ъгъла между бул. "ген. М. Скобелев" и ул. "Партений Нишавски" и граничи с новия парк "Възраждане". По идея дворът на училището е много зелен.

"Изискванията към подобен тип сграда са доста променени и винаги се иска още и още. Училището днес, а и утре, не е място само за образоване, то е много повече място за социализиране, забавление, спорт, почивка и т.н. Това е предпоставка за едно "символично премахване на границите" и организирането на едно общо вътрешно пространство", коментира Петров пред "Академия ГРАДЪТ".

Велина Караиванова и Калин Баръмски предлагат нов тип студентско общежитие. То е разположено на столичната улица"Хан Пресиян" в район "Триадица" – място населено с болници. Проектираната сграда е за нуждите на Медицински университет в София и се вписва в прилежащата градска среда. Постройката е на осем етажа с около 300 стаи и представлява квадрат с размери 40 на 40 м с вътрешен двор. Сградата е затворена по външния периметър и с отворени пространства към двора.

Оранжевият Inspiration Wanted е дело на младия архитект Веселин Методиев. Той дава нов живот на вътрешен двор между Университета по архитектура, строителство и геодезия и Биологическия факултет на Софийския университет. В момента там няма места за отдих и уединение, а средата не е благоприятна за творчество.

В търсене на вдъхновението то предлага алея като сборник с истории, всяка една от които вдъхновява по различен начин хората. Целта е създаване на разнообразни зони. Обособени са шест основни типа вдъхновение, а връзката между тях е цветът, който покрива всичко по пътя си. Стеле се като оранжев килим, с оранжеви спирки, оранжеви алеи и т.н.

Къща над морето

Следващият проект е извън София – къща, кацнала над морето, проектирана от Иван Дюлгерски.

Конзолната къща се намира на стръмен бряг в Созопол и представлява смесица от двa паралелепипеда. Единият е изнесен конзолно напред към улицата, стъпил върху другия и подпрян на две "V" колони. За това някои вече я наричат "къщата на победата".

"Създадох масивен, но елегантен обем, уникална индивидуална минималистична къща, дължаща се на разделението и обема ѝ. Фасадите са решени с голeми отвори (прозорци) към източното изложение и към морето. Използвал съм четири основни материала - декоративен камък, бяла мазилка, дъсчена обшивка и черен метал", разказва Иван Дюлгерски. По думите му големите прозорци на стаите я правят леко прозрачна, създавайки перфектната смесица между лекота и масивност.

Надя Христова предлага "по-добрата визия" на жилищна сграда, ситуирана в центъра София между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Момин Кладенец" и ул. "Крум Попов". Идеята на проекта е новопроектираната сграда да отговори на съвременния начин на живот, да носи уют и в същото време да е неразделна част от силуета на булеварда, коментира Христова.

Фасадата по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" е изцяло остъклена, равна, без излишни надребнявания на обема. Единствено декоративните колони – "клони" създават релеф. Те са там, за да бъдат огледало на зеленината, на природата по протежение на Перловската река, но това не е за сметка на комфорта на живеещите в сградата, казва Христова.

Пазар, спорт, музей и цирк

Нова визия на пазара в столичния район "Овча купел", който се намира на пресечката на ул. "Киевска" и ул. "Паскал Тодоров" с ул. "Околовръстен път" предлага младият архитект Боян Стоянов. Той е може би единственият, който участва с два проекта. Другият е за музей в Созопол.

Идеята му е пазарът в "Овча купел" да не е само място за пазаруване, но и за срещи и общуване. Предлага четири типа сергии, които са организирани островно, което дава възможност за достъпност от всички страни. Проблемът с автомобилите е решен с подземен паркинг. Така пространството отгоре остава свободно и зелено. Кътовете за почивка и сепарета са по периферията и гледат към градините и цветарниците.

Зала за тренировки на Националната спортна академия представя Симона Чакърова от УАСГ. Сградата е в непосредствена близост до ректората, общежитията и стола на академията. Предназначена е както за организиране на спортни събития към университета, така и за ползване от студентите през свободното им време. Фасадните панели придават уникален вид на сградата. Те са перфорирани така, че напомнят на силуетите на представители на различни видове спорт – волейбол, баскетбол и други.

Мариела Павлова от висшето строително училище "Любен Каравелов" мечтае стадионът в Пловдив до гребния канал да стане национален. Целта е да има над 30 000 места за публика и да отговори на изискванията на УЕФА. Залага на изцяло нова обходна галерия между двете нива трибуни, която ще обслужва фен базата. Търси възможност за използване на съоръжението, когато не се ползва за спортни първенства. За целта предлага спортни помещения достъпни за граждани, игрални зали, музей и кътове за хранене. Предвижда и временна спирка на жп транспорта, достъпна чрез надлез от площада на стадиона и многоетажен паркинг в югозападната част.

След като държавния цирк в София изгоря през 1983 г., Момчил Ковачев предлага място в Пловдив, където да се направи не просто цирк, а цялостен комплекс за отдих и култура, който да привлича различни хора през цялото денонощие. Локацията е бул. "Освобождение", между ж.к. "Тракия" и парка "Лаута".

Няколко проекта са представени и за музей в стрия град на Созопол, кацнал на скалите и сливащ се с тях.

Футуристична ферма за угояване на телета

Кравефермата от нашето детство вече не е това, което помним. И там вече влиза енергийната ефективност, слънчевите панели и сливането с природата. Автор на идеята е Мартин Петров от Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Формата на фермата следва движението на слънцето. Отворите от югоизточната фасада са значително по-големи от тези на другите фасади. Целта е допускане на максимална светлина в помещенията. Отворите са покрити със слънчеви панели и плексиглас, които не допуска инфрачервените лъчи вътре. Самата структура е изградена от множество на брой катинарни арки, които от своя страна дават стабилност на формата и конструкцията. Използвана е технология, чрез която се строят куполи, тъй като подобна структура би изисквала прекалено сложен кофраж.

Новата технологията представлява надуване и затопляне на PVC , което дава основния контур на сградата и след това остава като хидроизолация. Отвътре се поставя полиуретан, който дава временна коравина и след това играе ролята на топлоизолация. След това се поставя стоманена армировка и накрая се пръска бетон.

Конкурсът

В момента върви оценяването на проектите на младите архитекти.

Журито е в състав: главният архитект на София Здравко Здравков, Николай Бъчваров - управител "Баумит България" ЕООД, арх. Борислав Игнатов - председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ), арх. Николай Баровски - зам.-председател на КАБ, председателят на Съюза на архитектите в България - арх. Георги Бакалов, арх. Анна Цукева - консултант на "Баумит България" ЕООД, заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков и Венета Кръстева - управител на "Градът Медиа Груп".

На 20 юли проектите ще бъдат показани на специалната изложба "Академия ГРАДЪТ" в Sofia Event Center от 10 до 19 ч. Специален гост на събитието ще бъде патронът на инициативата министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тогава ще се проведе и дискусия относно каузата за по-красива заобикаляща ни среда чрез прилагането на добри практики и иновативни продукти при създаването на цветови зони в съвременните градове.

Целта на инициативата "Академия ГРАДЪТ", която започна през 2014 г., е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и у нас - напускането на студентската скамейка и първите години в професията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.