Бойко Борисов:

Градовете са в "страховита" битка за приютяване на държавни агенции

Бойко Борисов

Градовете вече воювали помежду си коя от държавните агенции да приютят, съобщи в понеделник премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като изненадващо се появи на инспекцията на строежа на участък от магистрала "Хемус" – от гара Яна до околовръстното шосе.

Той коментира широк кръг от теми – от идеята за преместване на част от централната държавна администрация в провинцията и електронното правителство през закона за конфискацията, усвояването на еврофондовете, строителството на магистрали, до младежката безработица.

По повод на местенето на чиновниците Борисов каза, че единственото, решено със сигурност до момента, е преместването на ресора туризъм от Министерството на икономиката, енергетика и и туризма в Пловдив, където вече имало и избрана сграда.

За останалите ведомства се водел дебат, каза премиерът, като напомни, че е поискал от министъра по еврофондовете Томислав Дончев икономическа обосновка, "за да видим колко ще струва".

Премиерът напомни, че пари няма и даде пример, че заради липсата на средства няма да се осъществи идеята Столичната община да се премести в сградата на земеделското министерство, която е архитектурен паметник. Това местене би струвало 20 млн. лв., каза Борисов.

А конкуренцията между градовете за приютяване на агенциите, по думите му, била "страховита".

Варна и Бургас били във война кой да вземе Агенцията по рибарство и аквакултури. Плевен и Хасково се карали за Агенцията по виното и лозарството. Едните казвали, че правели повече вино, другите – че пият повече.

Борисов побърза да увери, че местенето нямало да се случи за месец-два или за година, а в следващите 4-5 години, намеквайки, че ГЕРБ няма намерение да се оттегля от властта след изборите догодина.

В защита на “деконцетрацията” Борисов каза, че градовете трябва да станат по-атрактивни за младите хора, “иначе ще идвате в София”. Той поиска от журналистите да вдигнат ръка, ако са родом от столицата, след което заключи: “Ето, виждате ли, половината не сте от София”. “Мислим как да създадем интерес хората да останат по градовете си”, каза Борисов и даде за пример Русе, където се разходил през уикенда. “Станал е изключително приятен град – с площади, с фонтани, с опери, с театри, млади хора с кънки...”, описа впечатленията си премиерът.

Борисов не пропусна да коментира и критиките към Закона за конфискацията с думите: “На никой не му е приятно да му конфискуват палатите по морето, в чашките на язовирите и т.н.”. “Защо нито един посланик не критикува закона”, запита Борисов и отбеляза, че всички се радват, че се е намерила политическа партия да приеме такъв закон. Сега най-важното било да се избере ръководството на комисията за конфискацията и специално на регионалните директори.

Премиерът се възползва от присъствието на камерите, за да обясни за пореден път, че “много активно се работи за електронното правителство”. Последва неясно обяснение за мярка за професионално обучение, финансирана с 30 млн. лева и насочена към 6000 души, към която нямало интерес. Борисов свикал среща с икономическия министър Делян Добрев и социалния Тотю Младенов, за да обсъдят проблема. “Младите нямат работа, а в същото време не се изпълнява тази програма”, каза Борисов.

Електронният прием на документи трябвало скоро да се въведе и по отношение на проектите за енергийна ефективност в малките и средни предприятия, каза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?