Градски автобус и жп линия ще свързват Русе и Гюргево

Градски автобус да свързва Русе и Гюргево, решиха в петък министрите на транспорта на България Петър Мутафчиев и на Румъния Раду Берчяну.

Двамата се договориха, градската автобусна линия да бъде освободена от плащане на такса за преминаване на Дунав мост.

Транспортният министър Петър Мутафчиев уточни, че е съгласувал новата автобусна линия с министрите на финансите Пламен Орешарски и на регионалното развитие Асен Гагаузов. Предложението ще бъде внесено за решение на Министерски съвет.

Връзката между България и Румъния през Дунав мост ще бъде допълнително облекчена и от нова жп линия Русе – Гюргево – Букурещ. Тя ще се обслужва от новите мотриси “Дезиро”, които БДЖ купи от Сименс, каза министър Мутафчиев. Той уточни, че ще се създаде работна група между двете железопътни администрации, за да уточнят конкретните въпроси около работата на редовната жп линия, която ще свързва граничните райони със столицата на Румъния.

Българският министър Петър Мутафчиев и румънският му колега Раду Берчяну подписаха в петък спогодба за работата на железопътните гранични преходи.

Според споразумението, гара Русе става гранична за града и Гюргево. Железопътните и митническите администрации на двете страни ще обработват документите на преминаващите пътници и товари на гара Русе, което ще съкрати времето на прехода. Проверката на пасажерите ще се извършва във влака при прехода от едната страна на вътрешната граница до другата, коментира Петър Мутафчиев.

Берчяну уточни, че правителството му е готово с избора на строител на прилежащата инфраструктура към втория мост над река Дунав при Видин – Калафат и очаква да се запознае с техническите параметри на моста, за да започне проектиране на инфраструктурата.

Ръководителят на българското звено по проекта за изграждане на Дунав мост ІІ Симеон Ефтимов съобщи, че испанската компания “ФСС”, която спечели международния търг за проектиране и строителството на мостовото съоръжение, след двадесет дни ще е готова да предостави техническите параметри на румънската страна.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?