Градските съдии отново подкрепиха Евгени Георгиев за председател

Вотът на Общото събрание на СГС: 53 гласа "за" срещу 11 "против"

Евгени Георгиев. Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Софийския градски съд (СГС) за втори пореден път от февруари насам подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на гражданския съдия Евгени Георгиев за председател на съда. Той събра 53 гласа "за" срещу 11 "против" от общо 64-има колеги, присъствали на вота във вторник, съобщиха от СГС.

На 12 февруари Георгиев също получи подкрепата на мнозинството от градските съдии, като за него тогава гласуваха 44-има души, 25-има подкрепиха бившия шеф на съда Светлин Михайлов, а 13-има не гласуваха за никого от двамата.

Месец по-късно обаче Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) така и не успя да произведе избор, тъй като никой от номинираните не събра минимално необходимите 8 гласа. Георгиев тогава събра 5 гласа, а Михайлов – само 2.

"Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването ѝ, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата Ви", е заявил пред колегите си Евгени Георгиев във вторник, цитиран от пресцентъра на най-големия окръжен съд в страната.

Един от основните му приоритети, изтъкнати по време на изслушването им с Михайлов на 13 март, беше съдийското самоуправление. Според Георгиев "мащабът на Софийския градски съд е такъв, че не би позволил еднолично управление без то да доведе до сътресение вътре в съда и в комуникацията му с останалите институции".

По време на първия конкурс за председател ан СГС той бе атакуван от медиите, гравитиращи около депутата от ДПС Делян Пеевски, заради притежавани от семейството му акции във КТБ, както и заради стипендии, финансирани от американски организации. По този повод той обясни пред ВСС, че не продавал или прехвърлял акции около срива на банката, което би представлявало проблем от морално естество.

"Истина е, че притежавам 58 акции от КТБ, които съм закупил 2008 г. за около 5000 лв. В момента тези акции не струват нищо. Проблем за мен, за системата и за вас би било, ако бях продал тези акции около фалита. Фактът, че аз съм задържал и съм загубил тези акции означава, че аз съм направил една недобра инвестиция, но това не значи, че съм обвързан с КТБ. Никога не съм срещал и не познавам г-н Цветан Василев", декларира съдия Георгиев.

По отношение на стипендиите и стажовете, спечелени и изкарани от него в САЩ, магистратът обясни, че и в трите случая е кандидатствал по общия ред и е ползвал неплатен годишен отпуск по време на обученията си отвъд Океана.

Според неофициална информация от миналата седмица, в конкурса за административен ръководител на градския съд възнамерява да се включи и наказателният съдия от Софийския апелативен съд (САС) Алексей Трифонов. Срокът за участие в надпреварата изтича на 7 юни.

Споделяне

Още от България