Градският прокурор Христо Динев подаде оставка

Градският прокурор Христо Динев подаде оставка

Градският прокурор на София Христо Динев е депозирал оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС), потвърдиха от държавното обвинение пред Mediapool.

 

По неофициална информация той е посочил лични причини за решението си. Потърсен за коментар Динев не отговори на личния си телефон.

 

В магистратските среди от месеци витае слухът, че градският прокурор ще се раздели с поста си, защото не се ползва от одобрението на ръководството на държавното обвинение. Тези съмнения бяха подсилвани от факта, че Динев дълго време бе в болничен, като функциите му се изпълняват временно и досега от заместничката му Емилия Русинова.

 

Градският прокурор Христо Динев беше назначен на поста през януари 2014 г. след предизвестен избор, проведен от ВСС. За него гласуваха 16 от членовете на съвета. Въпреки, че гласуването е тайно именно това е мнозинството, което брани позициите на главният прокурор Сотир Цацаров (който тогава не присъства на избора) и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

По време на обсъждането на кандидатурата на Динев явна подкрепа за него изразиха председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, Георги Колев и бившият зам.-главен прокурор Михаил Кожарев.

Миналият октомври главният прокурор разпореди проверка на екипа на Динев с мотив "констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и убийство по непредпазливост". Резултати обаче така и не бяха обявени.

Преди това Софийската градска прокуратура бе обект на проверка и по повод скандалното изчезване на оригиналните тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Тогава от ВКП обявиха единствено, че не са били открити никакви нарушения.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?