Градският прокурор притискал обвиняеми за „лъжливи показания”

Градският прокурор притискал обвиняеми за „лъжливи показания”

Най-шумният процес срещу организираната престъпност, който държавата се зае да води преди две години, в отговор на притискащите я евроизисквания, се сгромоляса окончателно в четвъртък. Още от първите заседания на делото срещу  братята Красимир и Николай Маринови – Маргините и още петима души стана ясно, че обвинителната теза трудно ще издържи. Освен това процесът от около година се превърна в медицински сериал покрай разклатеното здраве на подсъдимите. В четвъртък обаче, преди делото да бъде отложено за пореден път заради отсъствие по болест на един от обвиняемите, други двама от тях заявиха пред съда, че са притискани от софийския градски прокурор Николай Кокинов.

Стефан Рангелов и Бисер Илиев обявиха, че след последното заседание са били извикани от директора на Софийския централен затвор Милети Орешарски (брат на финансовия министър Пламен Орешарски), в чийто кабинет обвинителят Кокинов им предложил сделка – да подкрепят показанията на защитения свидетел Велин Добрев срещу освобождаване.

Основното обвинение срещу Маргините и другите петима се гради единствено и само на разказите на Добрев, а те до момента не са подкрепени от друг свидетел.

Рангелов и Илиев обаче отказали сделката. „Държат ни в затвора, за да подкрепим лъжливи показания”, заяви Стефан и се оплака от физически и психически тормоз. Бисер на свой ред каза, че не иска повече да се вижда с прокурор Кокинов в кабинета на началника на затвора.

На излизане от залата раздразненият Кокинов заяви, че натиск не и имало, а сделка не е предлагана. Той определи твърденията на двамата като абсурдни. Пред журналистите прокурорът потвърди, че е ходил в  затвора, „за да провери работата на администрацията и да се запознае с моментното състояние на някои обитателите му”, сред който били и Рангелов и Илиев.

„Говорих с тях дали имат оплаквания от престоя си в затвора”, добави той, оттегляйки се да мисли дали да ги съди за клевета.

Адвокатите коментираха, че подобни срещи са незаконни в хода на съдебното производство и в отсъствието на защитник, но са недоказуеми, тъй като са се състояли в кабинета на началника на затвора и няма други свидетели. Сделка на обвиняемите може да се предложи само в досъдебната фаза.

Защитникът Людмил Рангелов, заяви, че от Софийската градска прокуратура има конкретен прокурор, който се занимава с проверките в арестите. Според адвоката с действията си прокуратурата е показала, че не е убедена, че ще постигне осъдителни присъди. „Най-вероятно хора извън съдебната система се притесняват от изхода на делото и затова оказват натиск чрез Кокинов”, заключи адвокатът, но с уточнението, че не може да каже имена, тъй като се „страхува за здравето си”.

Доскорошните лидери на бившата силова структура СИК братята Красимир и Николай Маринови отговарят пред съда за подготовката на убийствата на о.р. ген. Любен Гоцев, на бизнесмена Никола Дамянов, спряган за близък до ТИМ, и на покойния вече Иван Тодоров – Доктора, който бе застрелян четири месеца след като двамата братя бяха прибрани в ареста. С Маргините пред правосъдието отговарят Иво и Светлин Карагеоргиеви, Стефан Рангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев.

В четвъртък делото отново не бе гледано по същество заради отъствието на Иво Карагеоргиев, който се  лекува от исхемична болест на сърцето. Дори медиците от болница "Токуда" препоръчали да не се натоварва физически и психически за срок от шест месеца. Това даде повод на защитниците му да поискат спиране на делото срещу него. Съдът обаче назначи тройна медицинска експертиза, за да се установи актуалното му здравословно състояние.

Това заседание ще се запомни и като последното, в което част от подсъдимите са водени с белезници. След двугодишен престой зад решетките Стефан и Бисер излизат на свобода срещу гаранции от по 10 000 лв. Преди това поетапно с килиите си се разделиха и останалите обвиняеми. 

Съдът не бе уважен и от близо десет от призованите за деня свидетели, сред които и бившите ортаци на Маргините – Румен Николов – Пашата, Младен Михалев – Маджо и съпругата му Елена.

Маджо, който преди няколко месеца дефилира в съда с охрана от служители на МВР, заради „заплаха за живота на свидетел”, е напуснал страната през юли. Тогавашната му скандална поява в съда, която предизвика спиране на движението около Съдебната палата, доведе до бурен обществен скандал.

„Процесът” срещу Маргините продължава в началото на ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България