Службата за контрол на въздушния трафик приюти родата и на новата власт

Градският съд необяснимо бави дела срещу ръководството на РВД

Владимира Янева скри, че СГС гледа казус, който пряко засяга длъжността на мъжа й

Градският съд необяснимо бави дела срещу ръководството на РВД

Оглавяваният от Владимира Янева Софийски градски съд (СГС) необяснимо е забавил разглеждането на две граждански дела срещу държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД), в чието управление след идването на ГЕРБ на власт бе назначен съпругът ѝ Илия Манолев. Това показва справка на Mediapool в деловодната система на съда.

Става въпрос за казуси, които пряко засягат дейността на Манолев, сред чиито ресори като заместник - генерален директор на РВД по административната дейност попада и работата на правната дирекция, която отговаря за защитата на предприятието в съда.

Освен това приключването на едното дело има пряка връзка с бъдещето на съпруга на Янева, като шеф в държавната структура, тъй като предшественикът му Антон Джаджев атакува уволнението си, станало през ноември 2009 г. Другото дело пък е заведено от бившата шефка на юристите в РВД Милана Кривачка.

Срокът в ГПК за бързи производства е нарушен над 10 пъти

И в двата случая действат разпоредбите на глава 25 от Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) – "Бързо производство", което регламентира 3-седмичен срок от образуването на делото, в който трябва да се насрочи първото заседание. Въпреки това СГС е нарушил това свое задължение с 10 месеца по казуса на Джаджев и с 1 година по този на Кривачка. Причини за забавянето не са били посочени на двамата ищци.

По данни на деловодството в Градския съд, делото на предшественика на Манолев в РВД е образувано на 14 януари тази година. Месец по-късно е проведено разпоредително заседание, на което делото е насрочено чак за 20 октомври 2011 г. Това се случва по времето, когато ръководител на СГС все още е близкият до ГЕРБ настоящ шеф на Върховния административен съд Георги Колев, който бе сред най-активните привърженици на избора на Янева начело на СГС.

Янева пое управлението на съдилището през юни. Още през юли датата за първото заседание на делото, заведено от Джаджев, е отложена за 3 ноември.

Казусът на Кривачка отбелязва още по-сериозно забавяне. Въпреки че делото ѝ е образувано на 11 октомври 2010 г., СГС провежда разпоредително заседание след цели 8 месеца, когато го насрочва за 7 октомври 2011 г. Случайно или не, двете дела получават окончателните си дати за разглеждане след скандалното назначение на Янева като ръководител на съда в края на май тази година.

Любопитни въпроси възникват и около нейни твърдения, направени в интервю за в. "24 часа" на 1 септември. В тази своя първа пространна медийна изява след споровете около избора ѝ, Янева заяви, че през последните две години в СГС няма образувани дела срещу РВД. В интервюто дори бе уточнено, че "Янева прави справка по телефона в деловодството", за да даде конкретен отговор на въпроса.

Янева: Питаха ме за дела от по-сериозен обществен и материален интерес

В четвъртък Владимира Янева уточни пред Mediapool, че когато е коментирала този въпрос, е имала предвид дела от значим материален и обществен интерес, а не трудови. Това била и причината да твърди, че производства срещу РВД не са образувани от 2009 г. насам.

"Трудови дела аз не съм коментирала. Това са текущи дела, а и РВД е голямо предприятие и сигурно има много подобни казуси", добави шефката на СГС.

Всъщност в последните две години до СГС са стигнали едва няколко такива дела, като освен тези на Джаджев и Кривачка е разгледана и жалбата срещу уволнението на бившия началник на отдел "Помощни и обслужващи дейности" в РВД Цветан Ценев.

Този казус обаче е придвижен много по-бързо в съда, като решение е обявено още на 17 декември 2010 г., въпреки че и трите иска са заведени по едно и също време в Софийския районен съд и са стигнали до СГС с разлика от няколко месеца. След това обаче движението им се разминава необяснимо.

Вълна от приятелски назначения в РВД след идването на Манолев

Издигането на Илия Манолев до високия пост в РВД стана повод за редица публикации в медиите, които свързваха шеметното му кариерно израстване с близкото му приятелство с вътрешния министър Цветан Цветанов, за което неведнъж е признавала и Янева.

Подобно на МВР шефа, Манолев завършва висшето си образование във ВИФ "Георги Димитров" през 1990 г. След това за кратко е учител по физкултура в родния си Сандански, а после се пробва в частния бизнес. От 2001 до 2009 г. работи в "Гранична полиция", след което директно е "изстрелян" в РВД.

В специализираната служба, която се занимава с управление на въздушния трафик, той отговаря освен за правния екип и за дирекции като "Помощни и обслужващи дейности", "Протокол", "Автотранспорт", "Международно сътрудничество" и "Човешки ресурси". Влиянието му в последната обяснява донякъде и вълната от назначения на близки до върховете в ГЕРБ кадри, направени след идването му в РВД.

Шефът на ГДБОП препоръчва жена си, Красимир Велчев – племенника си

По неофициална информация на Mediapool в последните близо две години сред "трудоустроените" в предприятието, което се слави с високите си заплати, са Венета Флорова (съпруга на шефа на ГДБОП и близък приятел на Цветанов - Станимир Флоров), Любомир Велчев (племенник на председателя на ПГ на ГЕРБ – Красимир Велчев) и Венцислав Марков (близък приятел на съучредителя на ГЕРБ, довереник и редовен съотборник на премиера Бойко Борисов на футболното игрище – Александър Сталийски).

Флорова е назначена през февруари 2010 г. за старши инспектор в отдел "Сигурност и защита" в РВД, където пряко отговаря за класифицираната информация. За целта тя преминава подготвителен курс във Военната академия, видно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов от 12 януари 2011 г. Препоръчана е лично от съпруга си Станимир Флоров.

Любомир Велчев попада в предприятието през април 2010 г. като експерт по техническата дейност. Препоръките му очаквано са от шефа на ПГ на ГЕРБ. Марков пък е назначен за главен счетоводител на РВД. Освен него, Александър Сталийски препоръчва и Лилия Иванова, която е разпределена в "Човешки ресурси".

Бившият транспортен министър Александър Цветков успява да пласира шофьора си Йордан Кикарин в "Помощни и обслужващи дейности". Депутатът от ГЕРБ Димитър Атанасов пък урежда близката си Миглена Роева с апетитната длъжност да управлява учебно-възстановителната база на РВД край Варна. По-късно тя бе преместена да управлява правителствената резиденция "Евксиноград".

Предприятието бе обект на сериозни апетити и при миналото правителство

Кадровата политика в РВД винаги е била обект на атаки от опозицията в парламента, тъй като възнагражденията (средна заплата 5000 лв.) и социалните придобивки в предприятието нямат аналог в държавната администрация.

По времето на тройната коалиция тогавашните депутати от ДСБ Атанас Атанасов и Евгений Чачев критикуваха назначенията, правени от тогавашното ръководство на структурата.

Тогава стана известно, че в РВД са назначени съпругът на пресдиректора на Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев, синът на зам. -главния прокурор Камен Ситнилски, дъщерята на ковчежника на БСП Димитър Дъбов - Мария Дъбова, дъщерята на зам.-шефа на НС Юнал Лютфи - Мерал Лютфи, синът на бившия транспортен министър в кабинета "Виденов" Стамен Стаменов, племенницата на зам. здравния министър Емил Райнов, синът на екстрасенса Вера Кочовска, внукът на Станко Тодоров и баджанакът на депутата от БСП Атанас Мерджанов. Последно в РВД били назначени синът на директора на летище Бургас Калин Барзов, както и сътрудникът на транспортния министър Петър Мутафчиев и младежки активист на БСП в Пловдив Николай Костов.

Очевидно РВД е служба от такова значение за всяка нова власт, че тя се чувства длъжна да уреди по върховете ѝ само най-доверени партийни кадри и роднини.

Още от България