Градският съд остана без отговор на съмненията за нагласяване на делото “КТБ”

Ръководствово на СГС отива на заседание на ВСС водени от Владимира Янева. Сн.БГНЕС

В сряда фалира окончателно лансираната от ръководството на Софийския градски съд (СГС) версия, че срив на интернет връзката е причината за съмнителното изчезване на протокола от случайното разпределение на делото “КТБ”. Пред Висшия съдебен съвет (ВСС) беше представен доклад от експерти, който показа, че “интернет версията” не работи, а случилото се остава без обяснение.

Делото за обявяването на КТБ в несъстоятелност започна със скандал, след като се оказа, че то е разпределено на командирования в градския съд съдия Калинка Илиева. Проверка показа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, въпреки че това е задължително.

Съмненията за нещо много нередно се засилиха, защото във ВСС бяха пристигнали протоколите за разпределението на делата с предходен и следващ номер. Само протоколът делото "КТБ" липсваше. Първоначално ръководството на Софийския градски съд обясни, че причината е срив в интернет връзката. Тази версия обаче така и не издържа проверката.

В сряда ръководството на градския съд представи доказателства пред ВСС, че е имало срив на връзката, макар и частичен. Експертите обаче излязоха със заключение, че качеството на връзката е било влошено, но с около 50 процента. Тяхното заключение е, че протоколът е трябвало да бъде изпратен, дори и градският съд да е използвал едва 0.01% от наличната си връзка. Съдът е разполагал с над 50 процента свързаност. Това означава, че макар и по-бавно, протоколът от разпределението е трябвало да стигне до ВСС.

Вече няма какво да се обяснява

Заместник-председателят на градския съд Богдана Желявска призна пред членовете на ВСС, че вече не може да обясни защо протоколът не е стигнал до съвета. Тя се оправда, че няма как при всяко разпределение да влиза в системата на ВСС и да гледа дали протоколите са изпратени. Желявска обвини несъвършения софтуер, с който работят съдилищата. По думите ѝ в другите съдилища също е имало случаи на разпределени дела, чиито протоколи не са стигнали до ВСС.

ВСС задължи градския съд и Върховния касационен съд да приемат в срок от 7 дни вътрешни правила за гарантиране на своята информационна сигурност, но въпросът с разпределението на делото “КТБ” остана висящ. Още преди 20 дни се разбра, че единствено прокуратурата може да доказва дали е имало манипулация на разпределението на делото. Прокуратурата обаче не е дала сигнал, че има намерение да се занимава с този случай.

На свой ред шефът на градския съд Владимира Янева заяви пред ВСС, че дефектите в системата за случайното разпределение на делата не трябва да се стоварват върху нея.

Тя каза, че ВСС и досега не се е съобразил с докладите на Европейската комисия. Янева припомни, че в доклада от януари ЕК се препоръчва да има централизирана система за разпределение на делата, изготвена от независими експерти. "След приемането и наличието на такава система може да се търси отговорност на административния ръководител за отклонение от системата", заяви още шефката на СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България