Градският съд отхвърли насрещните искове на Борисов и Нинова

Градският съд отхвърли насрещните искове на Борисов и Нинова

Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете за обезщетения, заведени съответно от Бойко Борисов и Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на СГС във вторник.

Премиерът Борисов заведе преди година дело срещу лидера на БСП за 26 000 лв за претърпени неимуществени вреди след изказване на Корнелия Нинова. Тя от своя страна заведе насрещен иск за обида и клевета за 30 100 лв. заради изказване на Борисов.

Според съдебния състав исковите молби са неоснователни.

През пролетта на миналата година от ГЕРБ съобщиха, че председателят на партията Бойко Борисов завежда съдебно дело срещу председателя на БСП Корнелия Нинова заради изявлението ѝ, направено в ефир по негов адрес: "Ти си крадец".

Тогава от партията казаха, че с това си изявление Нинова накърнява честта и достойнството на Бойко Борисов и нарушава закона, и обещаха, че присъдените средства по иска, Борисов ще дари за благотворителност.

"Искът ни е за това, че сме обидени публично и грубо. Г-н Борисов в разговорите във връзка с делото ми каза: "Мъчително е в нашата държава политиците да спорят с обиди, това мен ме притеснява", и затова е завел това дело", коментира тогава адвокатът на Борисов Марин Марковски, който съзира желанието на министър-председателя "да въведе нов политически начин на спора не чрез обиди". Защитникът на Борисов сподели още: "това дело е мъчително за г-н Борисов, защото той не го желае, но е принуден да го заведе".

Корнелия Нинова пък оспори иска на Борисов и заведе насрещна искова молба заради негови изявления.

Нинова се почувствала обидена от това, че Борисов я нарекъл "г-жа Лъжа" в свои изявления, както и от твърдението му, че била активист на СДС.

"Освен обиди има и клевета. По този начин тя е претърпяла сериозни увреждания, тъй като изявленията са извършени в период от време на активна предизборна кампания", обясни защитничката на Нинова. "Тя не е предизвикала този процес, но когато той вече така или иначе е факт, никой не може да ѝ отнеме правото да се защитава", добави адвокат Цветана Чуклева.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, в двуседмичен срок.

Споделяне

Още от България