Заради жалбите до ВАС срещу отнемането на лиценза й

Градският съд спря делото по несъстоятелност на КТБ

"Бромак" ще настоява Върховният съд да назначи международна експертиза на банката

Ангажираните от БНБ адвокати по казуса - проф. Ангел Калайджиев, Валя Гигова и Маргарита Калайджиева. Сн.: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) очаквано спря в понеделник делото по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ), след като мажоритарният собственик на КТБ "Бромак" на Цветан Василев и други акционери и вложители обжалваха решението на БНБ за отнемането на лиценза на банката пред Върховния административен съд (ВАС).

Продължителността на съдебните процедури в двете съдилища няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица, което ще започне на 4 декември.

Отлагането на фалита на КТБ обаче ще я остави под управлението на квесторите и БНБ, вместо на синдици, които да осребряват имущество. Не е ясно колко ще продължат делата във ВАС - практиката показва, че могат да отнемат от два месеца до една година. Назначените от БНБ квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчевa поеха управлението на КТБ преди пет месеца, през което време изготвиха два доклада до БНБ и веднъж бяха изслушани в бюджетна комисия в парламента.

Решението на Градския съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд. Това обаче едва ли ще се случи предвид факта, че нито една от страните по делото не възрази срещу спирането му.

По време на краткото съдебно заседание в понеделник като страни по казуса бяха конституирани мажоритарните акционери в КТБ – "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, както и регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани", контролирано от Държавния инвестиционен фонд на Султаната на Оман.

"Бромак" притежава 50.66% от акциите в КТБ, като е 100% собственост на Василев, обвинен за източването на 206 млн. лева от банката. "Бългериън Акуизишън Къмпани" пък са вторият по-големина акционер, след като през 2009 г. БНБ и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобриха продажбата на не повече 33% от капитала на КТБ на компанията. Оманският фонд и австрийският фонд ЕПИК вече изявиха желание да оздравят банката, но БНБ отхвърли предложението им.

БНБ е представлявана по делото от проф. Ангел Калайджиев, съпругата му Маргарита Калайджиева и Валя Гигова. Менко Менков и Тервел Георгиев се явиха от името на "Бромак", Ангел Ганев и Георги Цветков защитават "Бългериън Акуизишън Къмпани", а Александър Тодоров и Христо Нихризов представляват квесторите в КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете в банките пък бе изпратил главния си юрисконсулт.

Представителите на БНБ категорично отказаха да коментират казуса, тъй като нито са се запознали с жалбите срещу отнемането на лиценза на КВТБ, нито имат представа колко време ще продължи все още необразуваното по тях дело във ВАС. До момента има две официално постъпили жалби – от "Бромак" и от Орлин Кунев, който по неофициална информация има блокирани около 1 млн. лв. в банката.

Адвокатът на фирмата на Цветан Василев – Менко Менков, пък коментира, че клиентът му е изложил множество доводи срещу отнемането на лиценза на КТБ. Освен това "Бромак" ще настояват ВАС да назначи международна съдебно-счетоводна експертиза по случая, в която да вземат участие и специалисти от ЕС.

"Повече от две седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно е работил по обжалването на отнемането на лиценза на КТБ. В оплакванията ние твърдим, не само че тази банка не е била за затваряне, ами че е в едно изключително добро финансово състояние към дата 20 юни 2014 г. (тогава КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ – бел.ред.). Едно от основните ни оплаквания, извън тези чисто процесуални оплаквания, заради които считаме, че неправомерно УС на БНБ е заседавал, е че квесторите, които са назначени в КТБ, са некомпетентни да заемат тези длъжности", заяви Менков пред медиите.

По думите му "само 500 млн. лв. са били необходими, за да се преодолее изначалният натиск от теглене на парични средства от страна на някои вложители в КТБ". Юристът припомни, че подуправителят на БНБ Цветан Гунев, също обвиняем по делото за източването на КТБ, е заявявал това в свое интервю.

Попитан дали ръководството на банката е отправяло искане за тези "дребни пари", Менков уточни: "За тези "дребни пари", държавата е помолена да окаже подкрепа и е трябвало да окаже подкрепа, за да не се стига след това до обстоятелствата, които ние твърдим в нашата жалба – за влошаването на състоянието на КТБ".

Той добави, че има "десетки" жалби срещу действията на БНБ, включително от отстранените изпълнителни директори на КТБ и мажоритарните акционери (притежаващи над 5% от акциите ѝ – бел.ред.). По думите на Менков в кантората му всеки ден звънели хора, които искат да участват в делото пред ВАС като заинтересовани страни.

Освен "Бромак" и Орлин Кунев, жалби във ВАС са подали още дружествата "Радиум Кепитъл Кредит Мастър Фанд Лимитид" и "Кинкин и партньори", както и Себастиан Ньотликс, Стоян Иванов, Петър Тотев, Вера Ахундова, Станчо Пантов, Димитрина Димитрова, Галина Стефанова, Никола Сукманджиев, Елза Дюлгерова, Стоян Михайлов, Десислава Стайкова, Христо Димитров, Иван Арменов, Емилия Йорданова, Апостол Григоров, Васил Найденов и Стоян Александров, съобщиха междувременно от съда. Сред подалите жалби са и изпълнителните директори на банката Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Оттук нататък предстои ВАС да прецени дали ще обедини в едно дело всички жалби, които са внесени и ще постъпят срещу отнемането на лиценза на КТБ. Казусът ще бъде разгледан от 3-членен състав на съда, а след това и от 5-членен, който ще произнесе окончателното решение на магистратите. Решението за отнемане на лиценза има предварително действие, затова изпащането на гарантираните депозити ще започне по план - от 4 декември. Вече стана ясно, че това ще става през девет банки.

Споделяне

Още по темата

Още от България