Градският транспорт на Русе се обновява с 29 млн. лв.

Над 29 милиона лева ще бъдат инвестирани в градския транспорт на Русе през следващите три години. Средствата са по оперативна програма “Регионално развитие”. Договорът беше подписан днес между ръководителя на програмата Деница Николова и кмета на Русе Пламен Стоилов.

Общата стойност на проекта е 29.379 млн. лв., като от тях 26 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ.

В резултат на обновяването на градския транспорт общинската администрация на Русе очаква 1600 души да се откажат от ежедневното ползване на своите автомобили.

С близо 30 млн. лв. се предвижда да бъде направена електронна система за таксуване на пътниците и система за контрол и управление на обществения транспорт. В момента пътниците в градския транспорт в крайдунавския град купуват билетчета от контрольори в превозните средства.

Освен това ще бъде улеснен достъпът на организирания градски транспорт по бул. “Цар Освободител” и на този в квартал “Чародейка”.

Ще бъде изграден и подлез при жп линията, чрез който ще се свърже кв. “Родина” с центъра на Русе.

Ще се направят и велоалеи.

Планирана е и рехабилитация на тролейбусната инфраструктура, като ще се поставят нови стълбове, а контактната мрежа ще бъде подменена.

Ще се подобри и достъпът до спирките, както и безопасността за пешеходци и велосипедисти по централния булевард “България”.

Важно е, освен развитието и изграждането на европейските транспортни коридори, да финансираме и успешно да се изпълни този проект, за да се облекчи натовареното заради транзитния трафик движение в Русе, да намалим задръстванията и емисиите на вредни газове, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя обърна внимание, че инвестицията е допълваща за цялостното развитие на града. Със средства от оперативна програма “Регионално развитие” в Русе беше подобрена градската среда. Изпълнени са и множество проекти, свързани с културна, образователна и социална инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?