Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Градското земеделие в София пониква в "Малинова долина"

"Кауфланд България" предлага подправки от микрооранжерии, намиращи се в магазините на веригата

4 коментара
Мини оранжерия в магазина на "Кауфланд" в столичния квартал "Малинова долина"

Градското земеделие в София, съвсем не на шега, пониква в квартал "Малинова долина". Именно там гражданите могат да видят как на няколко полици (редове), наредени един върху друг, на сравнително малка площ, се отглеждат подправки. Атракцията, със сигурност е привлекателна и за децата, защото подправките растат в затворена микрооранжерия, а над тях има приковаващо погледите виолетово осветление. И още една изненада - растенията не са засадени в почва, а се отглеждат във вода.

И макар да изглежда приказно, всъщност всичко това е последният писък на иновативното земеделие на 21-и век, известно като "вертикално земеделие", което все повече навлиза в градовете по света. А, описаната микрооранжерия може да се види в обновения магазин на веригата "Кауфланд" в столичния квартал "Малинова долина". И не само да се види, но и гражданите могат да си купят свежа подправка за вкъщи, отгледана по този иновативен начин.

На по-малко от 2 квадрата – 560 растения за 3 седмици

Изненадите обаче не спират до тук. Реално, оранжерията на "Кауфланд" заема скромните 1.7 квадрата, но със своите 5 нива (полици) се превръща в истинска ферма от 8 кв. м, в която се отглеждат едновременно 560 растения.

Готовите за консумация подправки от оранжерията на "Кауфланд".

За около 3 седмици те се стават годни за консумация и се изваждат на рафта отвън, където клиентите могат да изберат своята подправка - такъв е периодът, в който растенията израстват и стават годни за консумация. През цялото това време клиентите на веригата имат възможността да наблюдават растежа им на място. Съоръжението е разположено в сектор "Плодове и зеленчуци", в близост до входа на магазина в "Малинова долина".

"В момента в хипермаркета в "Малинова долина" отглеждаме на място босилек. През следващата година, постепенно в "Кауфланд" ще увеличим асортимента на мини оранжерията ни и с други подправки - кориандър, девисил, магданоз, мента. Планираме подобни съоражения да изградим и в други обекти от веригата, като вече имаме работежа мини оранжерия в хипермаркета ни в Банишора", коментира Иван Иванов, ръководител направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в Kaufland България.

Иван Иванов, ръководител направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в Kaufland България.

Предимствата на "вертикалното земеделие" са далеч повече от прякото наблюдение на подправките по време на растеж. Фактът, че растенията израстват директно във вода и в затворена мини оранжерия е гарант, че те са отгледани в екологичо чиста среда, без никакви торове и нитрати. Подправките в оранжерията са млади и съответно съдържат по-голяма концентрация на хранителни вещества. И съвсем не на последно място, подправките се отглеждат в 100% SMART контролирана среда, при оптимални за растежа температура, влажност, светлина, напояване и подхранване с нутриенти, т.е полезни вещества.

Любопитен детайл е, че подправките се отглеждат от органични италиански семена. Т.е. семената са добити от растения, отгледани по метода на биологичното земеделие - идват от растения, които не са третирани с препарати и са расли в изчистени от замърсявания почви.

Предимства от мини оранжерията на "Кауфланд" има и за околната среда. При "вертикалното земеделие" - консумацията на вода за отглеждането на растенията е намалена с над 95%. Очаквано, нула са емисиите въглероден диоксид от транспротиране на подправките, просто защото те се отглеждат и продават на място. При иновативен метод няма замърсяване на почвите, нито пък е необходима допълнителна климатизация.

Най-младите са най-ниско

В оранжерията на "Кауфланд" в "Малинова долина" отглеждането на подправките се случва по метода на хидропониката. При нея растенията се отглеждат без почва, в богат на хранителни вещества водоем.

По принцип при "вертикалното земеделие" има и други методи на реализация. Един от тях е т.нар. "аеропоника". При нея корените на растенията не са във вода, а периодично се пръскат.

Познат е и трети метод - "аквапоника". При него растенията отново са във вода, която обаче преминава и през аквариуми с риби, и обогатена от тях, се връща, за да подхранва зеленчуците.

В хипермаркети на "Кауфланд" специален градски градинар ще наблюдава растежа на подправките. Той всяка седмица ще променя мястото на растенията в оранжерията. На най-ниското ниво в оранжерията са поставени най-младите растения. Всяка седмица те се изместват на по-горен ред. Достигналите най-пълна зрялост подправки се изнасят на регала пред оранжерията, откъдето всеки клиент може да избере.

Препоръчително е растението да се използват за директна консумация – след премахване на кореновата система и измиване с чиста вода. Свежестта на подправката може да бъде запазена между 3 и 5 дни, ако тя е натопеня в чаша с вода и отглеждана при стайна температура и оптимална дневна светлина.

На най-ниското ниво в оранжерията са поставени най-младите растения

За любителите на домашно градинарство от веригата споделят, че подправките мога да се използват и за разсад, който да се засади в саксия в дома или в градината.

Хоризонти

Иновациите, които развива в България "Кауфланд" в партньорство с "Ултрагринс БГ", жънат големи надежди и в световен мащаб. Експерти и FAO (Световната организация по прехраната на ООН), смятат, че "вертикалното земеделие" най-вероятно ще е ключът към изхранването на населението на земята, което към 2050 г. се очаква да надмине 9 милиарда души, а през 2100 г. – 11 милиарда.

Причините затова са, че 80% от обработваемата земеделска земя вече се използва, а свободният ѝ ресурс няма да е в състояние да осигурява достатъчно храна. Не на последно място, новият тип земеделие може и да е най-категоричният отпор на ГМО производството, чийто главен коз са изобилните добиви.

А, както става ясно от всичко досега - изобилните и бързи резултати могат да се постигат лесно и във "фермите" с градско земеделие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Milanova Magda
    #4

    Похвално!

  2. .tеxt
    #3
    Отговор на коментар #1

    Гледай си там тенджерите в кухнята, не е това за твоята главица...

  3. Kalkulusial Poludisial
    #2
    Отговор на коментар #1

    А, тук за хранителните вкусове изглежда няма "всеки сам си преценя"? Пък и подправки е забранено вече сигурно да се ползват... А за цените, явно си нямате представа колко са ефективни и икономични съвременните светодиоди.

  4. анита хегерланд
    #1

    Това са пълни глупости. Няма човек с нормална сетивност, който да намери вкусна храна, отгледана в хранителна среда, а не в почва. Нарушава се природният цикъл на отглеждане. Този вид храна дори е по-скъпа от обикновената, защото лилавата светлина грее 24/7 , т.е. непрекъснато. Слънчевата светлина е спектрална комбинация от енергия с различна дължина на вълната, която освен светлина и топлина, осигурява и енергията, необходима за фотосинтезата на растенията. Тя е незаменима.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.