"Градус" и Иван Ангелов започват серия от дела срещу Илчовски за над 15 млн. лева

Иван Ангелов (със синьото сако в центъра) говори пред парламентарната комисия

Фирмата производител на птиче месо "Градус" и един от нейните собственици -Иван Ангелов - обявяват, че ще заведат дела на обща стойност над 15 милиона лева срещу зърнопроизводителя Светослав Илчовски

"Във връзка с безпрецедентните политически и медийни атаки през последните седмици, целта на които бе накърняването на безупречния имидж на "Градус" АД и нанасянето на финансови загуби, както на дружеството, така и на неговите акционери, Ви уведомяваме за предприети правни действия, с които се търси отговорност от лицата, участвали в опита за дискредитиране на компанията", се казва в съобщение на фирмата.

През май месец, в две поредни изслушвания във временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, Илчовски направи редица шокиращи изявления. Той говори за подкупи, фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за съществуващо видео с изтезания над арестуван бизнесмен, с което са били плашени и други предприемачи, за златото в чекмеджетата на премиера в оставка Бойко Борисов и много други.

Повечето му обвинения бяха свързани със собственика на фирмата "Градус" Иван Ангелов, който според Илчовски е бил сред приближените на Борисов. Иван Ангелов също отиде да говори пред парламентарната комисия, за да се защити, но казаното от него повдигна още повече въпроси, вместо да даде отговори. Той на свой ред обвини Илчовски в лъжи и се закани да го даде на прокуратурата.

През май прокуратурата образува дело и разпита Илчовски. Едно от основните твърдения на земеделеца е, че е бил принуждаван с фиктивни сделки за 60-70 млн. лн. да "надуе" оборота на фирма "Градус" преди листването ѝ на фондовата борса. Комисията за финансов надзор, която също би трябвало да носи отговорност, ако е имало такава шашма, излезе с анализ, според който няма проблем с акциите на "Градус" и не са установени нарушения с борсовата търговия на дружеството.

Още тогава дружеството сезира КФН за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и други хора за цената на неговите акции.

Сега "Градус" подготвя иск за непозволено увреждане срещу Илчовски и настоява за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 млн. лв. Това включва и размера на обезценяването на акциите, който е около 5 милиона лева. Иван Ангелов в лично качество подготвя общо пет съдебни иска срещу Илчовски.

"Поради мащаба на политическата атака, засегната не бе единствено компанията, но и всички нейни акционери. В тази връзка, един от основните акционери и член на Съвета на директорите на "Градус" АД, г-н Иван Ангелов уведоми дружеството за подготвени или заведени от него пет отделни съдебни иска", се казва в съобщение на "Градус".

Ангелов вече е завел иск срещу Илчовски с претендирано обезщетение в размер на 300 хил. лв, защото фермерът го е опозорил и му е приписал извършването на престъпления. Подготвя се и втори иск за вреди заради обезценяването на акциите на "Градус", който също ще бъде около 5 милиона лева.

"Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в компанията", гласи фирменото съобщение.

Иван Ангелов е завел съдебен иск за 150 000 лева и срещу фермера Павел Стоименов, който също свидетелства пред парламентарната комисия.

Стоименов разказа, че Иван Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на земеделски картел, който определя размера на земеделските ренти. Фермерът каза, че е бил извикан да му бъде съобщено да плаща рента, която е малка и ощетява собствениците на земи. Заради това, че не се е съобразил, са били запалени няколко къщи, включително една негова и на негов служител.

По всяка вероятност "Градус" и Иван Ангелов няма да заведат всички искове, за които се говори във фирменото съобщение.

Съдебната практика по делата за непозволено увреждане предвижда като цяло по-малки суми от споменатите в прессъобщението. Накрая може да се стигне до комична ситуация, в която "Градус" и Ангелов да излязат на загуба от серията дела за непозволено увреждане.

Причината е държавната такса в размер на 4% върху отхвърлената част от иска. Ако ищците успеят да осъдят Илчовски на сума по-малко от 700 000 лева при заведени искове за над 20 млн. лева, то цената на държавната такса за воденето на тези дела ще бъде по-голяма от присъденото обезщетение.

Извън това, Илчовски не може да бъде осъден повече от веднъж да плати обезценяването на акциите на "Градус", ако бъде намерен за виновен за него. И поради това няма как десет души и самото дружество, примерно, да го съдят за по 5 милиона лева, защото първоначалното обезценяване на фирмените дялове след изказването на Илчовски бе около 10%. То бе изчислено на 24 милиона лева и Илчовски не може да плати повече от това.

На този фон акциите на "Градус" вече са върнали по-голямата част от загубената си стойност. За да се докаже пряката вреда от 24 милиона лева, акциите е трябвало да са били продадени при най-ниската им цена през месец май.

Споделяне

Още от България