"Градус" излиза на борсата с акции за над 100 милиона лева

"Градус" излиза на борсата с акции за над 100 милиона лева

Производителят на продукти от птиче месо "Градус" излиза на Българската фондова борса в средата на годината. Това става четвърт век след основаването на старозагорската компания.

"Градус" обяви, че ще предложи на инвеститорите първично публично предлагане на акции (IPO) за над 100 млн. лв.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

Това ще бъде най-голямото IPO в България след кризата от 2008 година и ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост, се казва в прессъобщението до медиите.

Предварителните проучвания са показали достатъчно голям интерес от институционални и частни инвеститори у нас и в чужбина.

За миналата година "Градус" ще отчете над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи.

Компанията е сред най-големите производители на месо на българския пазар и сред първите три на най-големите производители на разплодни яйца в Европа. "Градус" е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?