"Градус" внесе в КФН сигнал срещу Илчовски за манипулиране на пазара

Според компанията твърденията на агробизнесмена са подвеждащи

Комисия за финансов надзор, Снимка: Архив

Компанията "Градус" обяви в понеделник, че е внесла сигнал в Комисията за финансов надзор за пазарна манипулация с акциите на дружеството поради разпространените "неверни и подвеждащи обстоятелства за дружеството от Светослав Илчовски".

В две поредни изслушвания във временната парламентарна комисия за ревизия на работата на правителствата през последните 10 години Илчовски направи шокиращи изявления за плащани от него подкупи от близо 1 млн. лв., за фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над известен бизнесмен в затвор, показвано на други предприемачи, за златото в чекмеджетата на премиера в оставка Бойко Борисов и други.

Повечето му обвинения бяха свързани със собственика на фирмата "Градус" Иван Ангелов, който имал близък контакт с бившия премиер Бойко Борисов. Ангелов на свой ред обвини Илчовски в лъжи и се закани да го даде на прокуратурата.

В крайна сметка миналата седмица проведе разпит на Илчовски в продължение на над три часа. Едно от основните твърдения на земеделеца е, че е бил принуждаван с фиктивни сделки за 60-70 млн. лн. да "надуе" оборота на фирма "Градус" преди листването ѝ на фондовата борса. Комисията за финансов наздор в пространен анализ преди седмица, че всичко с акциите на "Градус" е точно и не са установени нарушения с борсовата търговия на дружеството.

В тази връзка "Градус" настоява КФН да проведе "пълна и цялостна проверка дали тези действия съставляват манипулиране на пазара на акциите на "Градус" АД. След твърденията на Илчовски последва спад в цената на акциите на компанията, а тя самата обяви, че е загубила около 24 млн. лв.

"В сигнала до регулатора е приложена цялата финансово-счетоводна информация (за разлика от частично и избирателно предоставената такава от страна на г-н Илчовски), включително фактури, приемо-предавателни протоколи и други документи, които ясно доказват, че всякакви твърдения за "фиктивни обороти" са безпочвени и злонамерени.

Регулаторът следва да провери дали са извършени нарушения на Регламента относно пазарната злоупотреба и Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти ("Закона за мерките срещу пазарните злоупотреби")", съобщиха от "Градус".

От дружеството напомнят, че при установяване на административно нарушение КФН може да наложи административни наказания в размер до 5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?