Градушка удари Нова Загора, Карлово и Свищов

Градушка удари Нова Загора, Карлово и Свищов

Градушка удари районите на Нова Загора, Карлово и Свищов. В четвъртък вечер бе сериозно затруднено движението по магистрала „Тракия”. Нанесени са сериозно щети на земеделските насаждения. В свищовско има и наводнения.

Според министерството на земеделието градушката в Нова Загора и Карлово е била с големината на орех.

По разпореждане на министъра на земеделието Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите, съобщи БНР.

Видео от магистрала "Тракия" край Нова загора.

Представители на общинските земеделски служби започват да описват щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени обезщетения.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани действия, които да предотвратят градушки, тъй като те са извън защитавана територия.

Ураганен вятър и градушка с големина на бобено зърно са нанесли значителни материални щети в Свищовско. Прекъсната е железопътната линия при село Морава. Паднали дървета са препречили пътища, скъсани са електропроводи, съобщи пред националното радио кметът на града Генчо Генчев.

Най-значителни са щетите от бурята в свищовските села Морава и Деляновци. Няма пострадали и бедстващи хора, но са наводнени много имоти и пътища.

Паднали огромни дървета, борове върху къщи, върху пътя. Скъсани са жиците на електрозахранването. Нямаме сигнали за бедстващи хора. Има само къщи, които са наводнени, селскостопански животни, продукцията в дворовете е под вода“, каза той. По думите му пътят към Морава е наводнен с кал, наноси и тиня. Подобно е положението и в Деляновци.

В Морава е прекъсната жп-линията Левски-Свищов. При началник-гарата в селото са настанени четирима студенти, които чакат автобус от Свищов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?