Градушката в Пловдив тотално унищожила 640 дка реколта

Градушката в Пловдив тотално унищожила 640 дка реколта

Градушката в Пловдив тотално е унищожила 640 декара земеделска реколта. Това е показало обследване на 15 000 дка след инцидента, посочи в петък по време на парламентарния контрол земеделският министър Христо Бозуков. В края на август селата в района бяха ударени от едра градушка, след като бе издадена забрана за отсрел с ракети заради планиран полет на военнотранспортен самолет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив.

Всички тези земеделци ще бъдат компенсирани до 80% от разходите за декар съгласно защитена държавна помощ "Компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия". За тях и за останалите с частично пострадали площи се предвижда подпомагане по схемата de minimis. Средствата по нея обаче са изчерпани за тази година, затова най-рано компенсации по нея ще могат да се платят в началото на 2022 г.

Депутатът от БСП Минчо Куминев смята, че НАТО трябва да плати щетите, които се изчисляват на около 15 млн. лв.

От думите на Бозуков стана още ясно, че от понеделник се събират молби на пострадалите от градушка земеделски производители в Пловдивско и до вчера са подадени 106.

Прокуратурата също проверява казуса.

Споделяне

Още от България