Графит на брадат лешояд "кацна" на фасадата на пловдивското парно

Графит на брадат лешояд "кацна" на фасадата на пловдивското парно

Гостите на Пловдив, влизащи по магистрала "Тракия" към бул. "Васил Левски", ще бъдат посрещани от огромен графит на символа на българските природозащитници - брадатия лешояд. Той е "кацнал" на фасадата на сградата на "EVN Топлофикация", която участва в проекта "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на екоорганизацията "Зелени Балкани" по програма LIFE на EС

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид от 1970-те години и усилията на природозащитниците са птицата да се завърне в страната ни.

"EVN България" подпомага тези усилия като обезопасява опасни за птиците въздушни електропроводи.

Графитът на брадатия лешояд е изрисуван от студио "140 идеи" - едни от известните графити-артисти в България. Творбата е с размери 15/7 метра или над 100 кв. м.

За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, предназначена за външни условия. Боята е устойчива на въздействието на околната страна. Техниката, използвана в реализация на стенописа, е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта е отнела 7 календарни дни, информираха от ЕВН.

Мрежовият оператор и доставчик на ток в Югоизточна България вече съдейства на художниците от студио "140 идеи" за изрисуването и на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград.

Споделяне

Още от България