Гръмна скандал с 14 убити бременни диви кози в парк "Пирин"

Природният парк прави спешна проверка

Гръмна скандал с 14 убити бременни диви кози в парк "Пирин"

14 бременни диви кози са избити по брутален начин в парк "Пирин", алармира през фейсбук природозащитникът Тома Белев, който е и шеф на Асоциацията на парковете. Драмата се е разиграла в района на Каменица.

Белев публикува снимки в свой пост в социалната мрежа.

"Да убиеш женско бременно животно, е варварство. Да убиеш 14 диви кози, е голямо варварство. Уроди. Не само тези, дето са стреляли. Но и тези, дето управляват опазването на природата, но не различават бук от дъб. И тези, дето раздават ловни концесии на ръба на националните паркове. И онези, дето гласуват бюджета на парковете, който плаща заплата от 600 лева на рейнджърите да гонят бракониери. Уроди. Уроди", написа под снимките Белев. Постът му вече е скрит от фейсбук, защото нарушава стандартите на социалната мрежа.

.Във вторник от дирекцията на Националния парк "Пирин" съобщиха, че е започнала проверка по случая с публикуваните в социалните мрежи снимки на избити в парка 14 бременни диви кози. От Съюза на ловците и риболовците също коментираха казуса и посочиха, че снимките, публикувани от природозащитника Тома Белев, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който, обаче, отказва повече информация. Дивата коза е "защитен вид", а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години.

От Съюза на ловците и риболовците напомнят, че неведнъж са предлагали промени в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и да се прецизират текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?