Все още не е ясно какво е причинило взрива

Гръмнал трафопост разруши няколко апартамента в Бургас

Обмисля се забрана за трафопостове в жилищни сгради

Сн. БГНЕС

Трафопост на партерния етаж в жилищна сграда в Бургас се взриви в нощта срещу вторник и разруши напълно два апартамента. Сериозно пострадали при инцидента няма, тъй като живеещите напуснали сградата малко преди взрива.

С леки наранявания е собственикът на апартамента, който се намира над трафопоста. Освен двата напълно разрушени апартамента, други осем са с различни поражения, в някои липсват стени.

Случилото се накара електроразпределителните дружества и общините да започнат спешни проверки колко от трафопостовете, разположени под жилища, са изправни.

Все още не са ясни причините за инцидента

Все още не са ясни причините за взрива в трафопоста. МВР води разследване, а специалисти по взривовете цял ден правиха оглед на мястото, но засега не са разпространили версия за случилото се.

Около полунощ спряло електрозахранването в блока и на място дошли аварийни екипи на ЕВН, за да отстранят повредата. Три часа след като си тръгнали работниците, се чуло силно бучене. От трафопоста тръгнал гъст задушлив дим, който събудил и уплашил обитателите на жилищната сграда и те излезли навън.

Последвал разрушителният взрив, като от взривната вълна пострадали и паркирани пред блока автомобили.

Над трафопоста се намирала детска стая, която след взрива буквално останала без под. Родителите разказват, че за щастие успели да изведат децата оттам преди експлозията.

От ЕВН обявиха, че ще покрият щетите, но ако бъде доказано, че дружеството носи вина за инцидента.

Взривът в Бургас е изключително необичаен инцидент“, каза ръководителят на отдела за комуникации в EВН Петър Костадинов. "Трафопостът е бил подменян съвсем наскоро, а служителите на електроразпределителното дружество, които са сменили предпазител в сградата малко преди взрива, не са открили индикации за нещо необичайно“, каза Костадинов пред БНР.

От дружеството съобщиха, че аварийният екип е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации, като са спазили всички изисквания. Оттам отрекоха един от техниците да е бил употребил алкохол, както твърдят някои от жителите на блока. От ЕВН уточниха, че на техниците е направена кръвна проба и те не са употребявали никакви упойващи вещества.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено“, казаха още от компанията.

В края на деня оттам съобщиха, че след първия външен оглед на повредения трафопост няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните
табла - ниско напрежение.

Екипи на дружеството все още не са допуснати до помещението на трафопоста от следствените органи, но огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите - високо напрежение, и кабелите. Няма следи от изтичане на масло, посочват от компанията.

Специалисти от Австрия се очаква да пристигнат до края на деня. Две независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента ще бъдат извършени при първа възможност. Подобен инцидент се случва за пръв път в
историята на дружеството. Продължава и вътрешното разследване накомпанията, се посочва в съобщението.


Екипи на "ЕВН България" са успели да възстановят електрозахранването в по-голямата част от района на инцидента с трафопоста в Бургас. Все още без електрозахранване са апартаментите, намиращи се във входа на жилищната кооперация, където е авариралият трафопост.

Министър Павлова: ЕВН трябва да плати всички щети

Според регионалния министър Лиляна Павлова електроразпределителното дружество ЕВН като собственик на трафопоста и отговорник за неговото състояние трябва да понесе цялата отговорност за станалото и да плати 100-процентово всички щети от аварията.

Павлова обясни, че в министерството ѝ няма данни колко са трафопостите, изградени в жилищни сгради, но те са допустими по закон. Според Закона за устройството на територията (ЗУТ) подобни съоръжения могат да са в рамките на многофамилно жилище, при условие че няма друго техническо решение за осигуряване на ток. За това обаче е необходимо съгласие на всички живеещи в сградата, което трябва да е нотариално заверено, каза Павлова.

Фандъкова иска нова проверка от ЧЕЗ на трафопостите в София

Инцидентът бе коментиран и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която обясни, че също няма данни за трафопостите, залепени за блокове в София, но не за първи път иска от ЧЕЗ – ЕРП-то за столицата, да обезпечи сигурност.

Отново ще изисквам да се направи проверка във връзка с конкретния повод, каза столичният кмет.

Обмисля се забрана за трафопостове в блоковете

Ако ЕВН не поеме щетите, общината ще го направи“, заяви пред журналисти на мястото на инцидента кметът на Бургас Димитър Николов. Той се обяви за законова забрана трафопостове да се поставят в сгради. Кметът съобщи, че е разговарял по темата с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и с председателя на парламентарната комисия по регионална политика и следобед в писмен вид ще бъде внесена промяна в Закона за устройство на територията. Министър Павлова потвърди, че са почнали разговори в тази посока и ще се мисли за забрана на опасното изключение.

Според инженерите, назначени от кмета Николов да огледат сградата, тя е обитаема. "Спешно от днес започваме да подготвяме проект за възстановяване на сградата и до няколко дни той ще е готов. Говорих с EВН и в момента, в който им предоставим проекта за възстанояване на сградата, те ще наемат строителна фирма, която спешно ще започне възстановяването ѝ“, обясни кметът.

На всички жители на сградата им е предложено, ако искат да се настанят още днес в хотел или в нови общински апартаменти, каза Николов. Третият вариант е да останат в самата сграда на етажите, в които в момента не съществува никакъв риск

Споделяне

Още по темата

Още от България