Гръмотевична буря и порои в София

Силна гръмотевична буря с проливен дъжд се изви в понеделник вечер над София. Пороят наводни улици и подлези, предизвика задръствания както в центъра на града, така и в кварталите му, а на места изби дори канализацията. Метростанцията на НДК е под вода, същото е положението на станция Г.М. Димитров, както и при Софийския университет.


НДК, снимка Мартин Милиев, Фейсбук

Макар че дъждът и летните бури са обичайни през последните дни, този следобед валя по-дълго, по-силно, а над града кънтяха гръмотевици.

Покривът на "Мол София" и таванът на Метростанция "Сердика" протекоха. Потребители в Туитър пък споделиха за течащия таван на ЦУМ.


Повечето улици и подлези за пореден ден заприличаха на реки. Наводнен е подлезът при президентството, съобщи БГНЕС.

Има сигнали за локални наводнени улици в по-ниските квартали.

Квартал "Драгалевци" буквално се е превърнал в "бързо течаща река" в района на строящото се кръгово кръстовище, предаде бТВ. Подобна е ситуацията в кв. "Бенковски", според зрители на Нова телевизия.


В центъра на София, на бул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски", изби канализационна шахта.

Заради бурята трамваите по бул. Дондуков", ул. "Каменоделска" и пл. "Възраждане" спряха, съобщи кметът Йорданка Фандъкова във фейсбук. На някои места в града не работят светофарите и движението е силно затруднено.

"Всички технически и аварийни екипи са на терен и ще работят до отстраняване на повредите и отводняване на завиряванията", написа Фандъкова. В общината са получени над 100 сигнала за аварии и наводнения.


Подлез Орлов мост, снимка Емилия Милчева, Фейсбук


Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна.

На този фон метеоролозите към БАН заплашиха, че ако не им бъдат отпуснати повече пари, от 9 юли ще преустановят работа.


Метростанция Г.М. Димитров

Споделяне

Още от България