Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гранде шоу в парламента преди да изчезне от сцената за десетина дни

"Фалшиво" заседание на правната комисия вдигна градуса на напрежението преди финалното гласуване на Изборния кодекс

8 коментара
Председателят на НС Цецка Цачева в началото на днешното заседание, сн. БГНЕС

Съпътстваният от конфликти и кавги петдневен маратон по гласуването на промените в Изборния кодекс приключи с кулминационен скандал в четвъртък, когато всички текстове бяха окончателно приети и народните избраници излязоха във Великденска ваканция до 12 май. Половината от работния им ден мина в спорове и препирни, предизвикани от процедурна маневра на ГЕРБ с доклад на правната комисия по едни от най-спорните текстове – за мястото и броя на избирателните секции в чужбина, както и за това дали референдумите да бъдат произвеждани разделно от избори или заедно. И двата текста трябваше да бъдат ревизирани в отговор на гражданското недоволство, както бе решено преди два дни на среща на премиера Борисов с лидерите на партиите от мнозинството.

Единият "компромис" беше ограниченията за вота на българите в чужбина да бъдат леко разхлабени, а другият бе "горещият картоф" за референдумите (и по-точно с референдума на Слави Трифонов) да бъде прехвърлен на президента, който да решава дали да ги насрочва заедно или отделно от избори. Проблемът е, че изборът на президент (предстоящ тази есен) се насрочва от НС.

Спорът беше как точно да се приеме поправката чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, след като по-рано тази седмица НС е приел друго. Пререканията, стигнали до искане на БСП за оставка на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), бяха заради неин доклад, експедитивно изготвен в сутрешната почивка на депутатите.

Според БСП и ДПС този доклад е фалшив и незаконен, тъй като заседанието на правната комисия, което се е провело в кабинета на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, не е свикано по правилник.

Опозицията окачестви това като противоконституонно, а Данаил Кирилов- "парламентарна практика, да не кажа тактика".

Четин Казак от ДПС и Филип Попов от БСП заявиха, че заседание на комисията не е било насрочвано и те като нейни членове не са били поканени. Казак каза, че е питал колеги къде заседава комисията, но така и не е разбрал.

Емил Димитров - Ревизоро от ПФ заяви, че също е търсил къде заседава комисията и е открил, че е в стаята на зам.-председателя на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ): "Аз участвах, намерих господин Главчев, вие не сте проявили достатъчно активност, колеги."

Хамид Хамид (ДПС) попита какви са тези криминални заседания, а Четин Казак определи случващото се като фарс и поиска нова почивка.

"Всичките заседания на комисията са абсурдни. Кой е присъствал, имало ли е кворум?", възмути се и независимият депутат Георги Кадиев и предложи заедно с БСП и ДПС да сезират Конституционния съд за поведението на правната комисия. "Не може един да гласува с шест гласа, и накрая приели Избирателен кодекс - шест човека. Така ли гласувате изборен кодекс?", запита той.

Кой не е разбрал за заседанието – опозицията или Цачева?

Според председателя на НС Цецка Цачева опозицията не е разбрала, че по-рано имало вече събиране на членове на комисията, а ГЕРБ казаха, че не било заседание.

"Всички сме наясно, че в хода на гласуването, с решение на залата, имаше текстове, които бяха отложени. Отлагането на тези текстове бе по причина, че се търси съгласие и алтернативно предложение за редакции, които фигурираха в основния доклад. Не за първи път водещата комисия ни е представяла допълнителни доклади", каза Цачева.

Неочаквано в противоречие с нея влезе шефът на правната комисия и неин съпартиец Даанил Кирилов: "Не е имало заседание на правната комисия, докладът в този вид е изработен за ваше удобство.... Не за пръв път, особено когато текстове са били отложени заради спорове, се е налагало комисиите да заседават в рамките на почивка на пленарното заседание, както беше и в този случай. Самата промяна в хода на дневния ред беше с оглед на възможността да се реализират текстове, които вие да можете да следите и да съобразявате. Имате предходен доклад по същите разпоредби, смятах да го оттегля. Сега няма да го оттеглям. Ще четем по три доклада, което неминуемо ще натовари пленарното време. Но както прецените."

Кирилов обясни, че в почивката отделни депутати от комисията са изготвили допълнителен доклад. "Аз също си търсих членовете в предходната почивка да ги поканя и да коментираме", каза той и призова всички членове на комисия да се съберат, ако Цачева обяви почивка.

Депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че решението да се раздаде т.нар. допълнителен доклад на правната комисия, приет на нейно извънредно заседание същата сутрин, е било с цел да се ускори гласуването на закона, тъй като депутатите са заседавали ударно посред нощ в последните пет дни и всички бързат да излязат във ваканция.

"Не сме ДАНС, ГДБОП, че да си провеждаме секретни срещи", заяви Митхат Метин от ДПС, и поиска почивка.

Цецка Цачева отказа да постави на гласуване предложението за нова почивка, тъй като не е минал от 1 час от предишната. Накрая обаче все пак нова почивка бе дадена, но с друг мотив – поради шум и безредици в пленарната зала.

След което депутатите от правната комисия вече наистина се събраха в зала "Запад" за финално обсъждане на спорните поправки в кодекса.

Честит 1 май, честит Великден и Данаил Кирилов да подаде оставка

Почти час по-късно депутатите се върнаха, като заседанието откри Янаки Стоилов от БСП, който използва повода за да честити 1-ви май и Великден на българите. След което каза, че заседанието трябва да се прекрати, а Данаил Кирилов трябва да подаде оставка като шеф на правна комисия.

"Дали този така наречен доклад не представлява фалшив документ? За какви честни избори говорите, като докладът е един фалшификат? Тези прецеденти да се представят фалшиви доклади става за пръв път в българския парламент", заяви Янаки Стоилов.

Поздравление към всички християни и пожелания за "мир, здраве и щастие" отправи и Четин Казак от ДПС, но призова добротата и смирението в душите ни да надделее над злобата и завистта.

Хамид Хамид развали настроението на християните, представлявани от Цачева

Цачева благодари от името на всички християни и предупреди следващия взел думата - Хамид Хамид, също от ДПС, да не разваля настроението.

"Нека на този светъл празник не разваляме нещата с Изборния кодекс. С днешния ден проваляме празника не само на българския народ, а и на всички български граждани", призова той.

Предложението за прекратяване на заседанието беше подложено на гласуване и отхвърлено.

Казак поиска прегласуване, за да се "даде последен шанс добротата да надделее над злобата". 67 бяха "за", 83 "против", 22-ма се въздържаха. Любопитна подробност е, "за" прекратяване на обсъждането гласуваха не само БСП и ДПС, но и петима депутати от РБ, БДЦ и всички независими.

Цецка Цачева поиска гласуване, за да се игнорира правилото, че доклад на правна комисия се гледа 24 часа след внасянето му, а не 30 минути, както бе в случая.

БСП оспори предложението, като се позова не само на процедурни аргументи, но и на "фалшивия доклад, който ни беше раздаден, или някакъв доклад, който е приет от правна комисия, макар в нарушение на всички правила."

След прегласуване предложението бе прието със 111 гласа "за", като против бяха само ДПС и БСП.

Когато шефът на правната комисия излезе на трибуната, депутатите от БСП и ДПС започнаха да скандират "Оставка! Оставка!". Цачева прекъсна заседанието и свика спешен председателски съвет, след който съобщи, че е решено да се внесе докладът на правната комисия с нов входящ номер и заседанието да продължи.

Шефът на правната комисия бе саботиран

За старта на пленарното заседание на трибуната излезе председателят на правна комисия Данаил Кирилов, посрещнат с тропане по банките от редиците на ДПС.

Социалистът Манол Генов предложи, за да се успокоят страстите, заместник на Кирилов да започне да чете доклада. Цачева предложи това да сторят депутатите от БСП Филип Попов и Чавдар Георгиев, които са членове на правната комисия, но и двамата отказаха.

"Отговорност на управляващите е да си довършат кашата”, изтъкна Филип Попов.

Цецка Цачева запита защо са искали отстраняването на Данаил Кирилов, а не поемат заседанието, в резултат на което избухнаха нови пререкания.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов взе думата и призова: "Нека не превръщаме парламента в говорилня." Той защити работата на Кирилов в правна комисия.

"Какво постигате от БСП-Лява България, обърна се той към социалистите и сам отговори, че създават само конфронтация.

На трибуната излезе Йордан Цонев от ДПС, който пък запита "кое е нормалното в този закон."

"На ненормално приемане на закони – ненормална реакция", обобщи той след кратка словесна схватка с Цецка Цачева.

"Тежката артилерия" Десислава Атанасова довърши заседанието

След това Данаил Кирилов отново излезе на трибуната и ДПС отново заблъскаха по банките.

"Аз искам много повече от вас”, обърна се той към тях и поиска заместник на правна комисия да се заеме с четенето на доклада. Този път Цецка Цачева "посочи" Четин Казак, който също си направи отвод.

Казак върна топката в полето на ГЕРБ, предлагайки Десислава Атанасова като изтъкна, че и преди време премиерът е посочил, че тя е "тежката артилерия" на партията.

Много отдавна тя е тежката артилерия, отвърна Цецка Цачева.

Атанасова се зае с отговорната задача, а появата ѝ бе приета с аплаузи в ошеметената от скандали зала.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. roccotull
  #8
 2. pump it!
  #7

  Та идеята ми е - не наричайте комунягите фашисти. Общото между тях е много, много малко! А разликите - стотици милиони животи! Прочее - фашизъм е имало само няколко години и само на Апенините. Никъде другаде. Това, че кремълските комуняги наричат фашисти националсоциалистическите си близнаци съвсем не означава, че грамотните българи трябва да приемат бандитските им пристрастия, че и да ги цитират. Като теб...

 3. pump it!
  #6
 4. asigma
  #5

  не да се обикаля около или наоколо сградата на Народното събрание, а да се влезе в сградата- там е весело

 5. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #4
 6. Гармиш
  #3

  Целия парламент се занимава с тъпотиите, които тика по поръчка на ГЕРБ фашизоидното мюре Валери Симеонов.Срам за България.Да си го прибират в Бургас този йезуит с тарикатски очички

 7. pinocchio
  #2

  ами след като търпим тия маскари, те винаги ще ни надхитрят. но в един момент - хитрата сврака с двата крака...просто не е за вярване това падение - вместо да си вършат работата за която им плащаме, те се надхитрят, надцакват, прецакват, ужас! нека още от сега ме отпишат от избирателните си фалшиви списъци! ние не сме избиратели, а гласоподаватели, пълен цирк!

 8. Демокрацията е игра на интелект! По-умния надхитря по-честния! И печели всичко! А народа-народа избира КОЙ да го краде! Като по правило предпочита най-хитрите, защтото те като по правило са с най-висок интелект! Това са обоссновани обобощения от 26 години развито демократическо общество в България

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.