Гранична полиция получава още 2 катера за патрулиране в Черно море

През ноември "Гранична полиция" ще получи още два нови 60-тонни бързи катера, с които ще може да патрулира в Черно море. Катерите в момента се изработват в корабостроителница в Германия и ще разполагат с най-съвременна радиолокационна система за охрана на границата. Цената им е 7 млн.евро, средствата са осигурени по програма ФАР на Европейския съюз.

Това стана ясно при откриването на новия наблюдателен пункт за морското ни пространство на Гранична полиция в добричкото село Дуранкулак. На откриването присъстваха главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов и директорът на службата полк. Валери Григоров.

По думите на ген. Борисов, до края на годината "Гранична полиция" ще получи и още един 220-тонен катер, с какъвто вече разполага базата в Созопол. Главният секретар на МВР коментира, че граничните полицаи следят в морското пространство на България с най-голямо внимание трафика на наркотици, на хора и на стоки с двойно предназначение.

Откритият днес нов пост за техническо и визуално наблюдение в Дуранкулак е оборудван с най-съвременна техника и има възможност за едновременно следене на 200 плавателни съда. От поста могат да се контролират и най-малките рибарски лодки на разстояние от 8 до 12 мили от брега, а големите транспортни кораби - от 12 до 24 мили.

По българската брегова линия има общо 14 такива станции за наблюдение, които са в синхрон и цялата информация отива в единен дежурен център, обясни шефът на Гранична полиция. Предстои да бъде изграден още един наблюдателен пункт на нос Шабла, с което българската морска граница ще бъде 100% покрита.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: