Гранични полицаи спасили бедстващи нелегални имигранти

Четирийсет и трима гранични полицаи с високопроходими автомобили и хеликоптер са спасили бедстващи нелегални имигранти, съобщиха от "Гранична полиция" в неделя.

Вчера на единния номер 112 за спешни повиквания са се обадили нелегални имигранти, които са поискали помощ от българските власти, заявявайки, че са в непроходима местност и сред тях има болни и изтощени.

В силно пресечена гориста местност без пътеки, недостъпна и за високопроходимите автомобили, нелегалните имигранти са открити в безпомощно състояние. Групата се състояла от 11 души - осем мъже, една жена и две деца на една и две години. Всичките били изтощени и обезводнени, впоследствие станало ясно, че три дни не са яли и пили. В най-тежко състояние, с висока температура, били двете деца.

Граничните полицаи пренесли хората на ръце до автомобилите. Чужденците са откарани до елховското село Крайново, където им е оказана първа помощ. Жената и двете ѝ деца са транспортирани до болницата в Ямбол. На децата е поставена диагноза "пневмония".

Мъжете са отведени в ГПУ-Болярово за установяване на самоличността им. Някои от тях имали документи. Седем са сирийски граждани от град Алепо, един е от Мароко. По тяхна информация турски "каналджия" ги отвел до границата, посочил им направление и казал, че като вървят напред, ще излязат до ГКПП-Капитан Андреево. Граничният пункт се намира на около 100 километра от мястото, където са открити бедстващите хора.

По-късно вчера гранични полицаи от ГПУ-Болярово са открили в землището на с. Крайново друга група нелегални имигранти – трима мъже, една жена и четири деца. Те са без документи, заявили, че са от Афганистан и Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?