Граничните пунктове между Сърбия и Косово бяха отворени без държавни символи

Граничните пунктове Ярине и Мердаре на границата между Косово и Сърбия започнаха тази сутрин да работят под новото интегрирано /съвместно/ управление, решението за което бе постигнато в диалога между Белград и Прищина. На пунктовете не са поставени държавни символи.

Както предаде Танюг, цитирана от БТА, работите по изграждане на инфраструктурата за интегрирания пункт Мердаре са завършили преди два дни. В обекта са настанени сръбски и косовски служители. Режимът на контрол не е променен, извършват се две отделни проверки, но сега на един обект. На пункта Мердаре има сръбски и косовски полицаи и митничари, както и служители на европейската мисия ЕУЛЕКС.

Работите по интегрирания пункт Ярине не са довършени докрай, но пунктът е отворен за преминаване. На мястото са изпратени големи журналистически екипи.

Споразумението за интегрирано /съвместно/ управление на граничните пунктове между Сърбия и Косово бе съгласувано неотдавна от премиерите на двете страни Ивица Дачич и Хашим Тачи. Според него сърбите от Северно Косово ще могат и в бъдеще да използват сръбски документи и регистрационни номера, няма да бъде облагана с мито и стоката, внасяна от Сърбия в Северно Косово.

В сравнение със съществуващата система, която се прилага на пунктовете, единствената промяна ще се състои в това, че членовете на косовската и сръбската полиция ще бъдат настанени в един обект, разделен от стъклени гишета, през които сръбските и албанските служители ще си предават едни на други документацията.

Бившият държавен секретар в сръбското министерство за Косово Оливер Иванович каза, че в технически смисъл установяването на съвместно управление на пунктовете няма да бъде нещо лошо. "Важно е, че фактически е установено партньорско отношение между председателите на четирите /сръбски/ общини в Северно Косово и сръбското правителство, защото това е нещо много добро за гражданите в Северно Косово и за Сърбия. Само заедно можем да концентрираме силите си и да постигнем сериозен напредък към решаване на въпроса за Северно Косово, каза Иванович, цитиран от сръбския вестник "Блиц".

Сръбският вицепремиер за европейската интеграция Сузана Грубиешич заяви, че вече не е възможно да се води политика на два успоредни "коловоза" - и ЕС, и Косово, каквато бе политиката на предишното сръбско правителство. Тя подчерта, че напредъкът на Сърбия в процеса на европейска интеграция "най-директно и изключително" зависи от решаването на косовския въпрос, съобщава вестник "Вечерне новости".

Нормализирането на отношенията с Прищина е условие, което Сърбия трябва да изпълни, ако иска в най-близко време да започне преговори за членство в ЕС. Според Сузана Грубиешич е малка вероятността Сърбия да получи дата за начало на преговори преди пролетта на следващата година. Тя обаче очаква европейските външни министри да признаят усилията и напредъка на Сърбия в процеса на нормализация на отношенията с Прищина. Днес вицепремиерът ще пътува за Брюксел, където ще разговаря с външните министри на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани